Άποψη

Έρχεται σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών με Γερμανία και Τουρκία (και) για τα ενεργειακά – Και στο βάθος Ρωσία

Έρχεται σύγκρουση Ηνωμένων Πολιτειών με Γερμανία και Τουρκία (και) για τα ενεργειακά – Και στο βάθος Ρωσία
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την αντίδραση της Eυρωπαϊκής Ένωσης στην αμερικανική παρέμβαση στα ενεργειακά της Μεσογείου και συγχρόνως στέκεται στην αντίθεση της Ουάσινγκτον στον TurkStream.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται τόσο στον Nord Stream 2 όσο και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream. Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας. H Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της».

Η δήλωση αυτή εκπροσώπου του State Department σχετικά με τους συγκεκριμένους αγωγούς φυσικού αερίου, τους οποίους αναφέραμε στο χθεσινό άρθρο για το ενεργειακό matrix της Ευρώπης, επιβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους στο επίμαχο θέμα. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε κίνηση διευρύνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αντιτίθεται στη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών για περιορισμό της επιρροής της Μόσχας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως. Εν προκειμένω με την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες που συμμετέχουν στους δύο αγωγούς, Nord Stream 2 και TurkStream.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά διότι θεωρεί ότι η αμερικανική παρέμβαση υπονομεύει την ενεργειακή τροφοδοσία της, δίχως οι ΗΠΑ να προτείνουν οικονομικά συμφέρουσα εναλλακτική.

Ο Nord Stream με τις δύο, μέχρι στιγμής διακλαδώσεις του, οι οποίες ξεκινούν από τη Ρωσία και καταλήγουν στη Γερμανία και τις οποίες έχουν εγκαινιάσει με κάθε επισημότητα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτελεί μια βαριά επένδυση την οποία προφανώς οι Γερμανοί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν. Εξάλλου πως και από που θα αναπληρώσει η Γερμανία τις ποσότητες (ο Nord Stream Ι την τροφοδότησε το 2019 με 57 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο);

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτύρεται βέβαια για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, του οποίου η λειτουργία προβλεπόταν να ξεκινήσει στα μέσα του τρέχοντος έτους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Γερμανίας χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις». Οι σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας είναι επιβαρυμένες από διάφορα ζητήματα μεταξύ των οποίων ο αθέμιτος κατά τους Αμερικανούς εμπορικός ανταγωνισμός από τους Γερμανούς καθώς και η άρνησή τους να συμβάλουν στον βαθμό που τους αναλογεί στο ΝΑΤΟ τηρώντας το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, όπως προβλέπεται από τη Συμμαχία για τα κράτη – μέλη.

Τώρα προστίθεται και η υποβόσκουσα εδώ και καιρό μομφή της Ουάσινγκτον κατά του Βερολίνου ότι συμπορεύεται υπογείως με τη Μόσχα.

Οπότε η συνέχεια προβλέπεται συγκρουσιακή με άδηλο, προς το παρόν, τον βαθμό κλιμάκωσης και άγνωστη κατάληξη. Το ίδιο περίπου σκηνικό επαναλαμβάνεται και με τον TurkStream και την Τουρκία. Και σε αυτήν την περίπτωση οι σχέσεις είναι επιβαρυμένες και μάλιστα πάλι με αφορμή τις σχέσεις με τη Ρωσία (S-400 κλπ) και η επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στις εταιρείες που συμμετέχουν στον αγωγό είναι επίσης στο τραπέζι. Τον αγωγό εγκαινίασαν προχθές οι Πρόεδροι Ρωσίας και Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν.

Και οι δύο περιπτώσεις μας αφορούν. Η πρώτη έμμεσα, διότι η Ελλάδα ως μέλος της Ένωσης θα πρέπει να αποφασίσει αν και πως θα συνταχθεί με ενδεχόμενη κοινή ευρωπαϊκή θέση, λαμβάνοντας όμως υπόψιν την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα ειδικά συμφέροντα (και ανάγκες) που έχει η χώρα μας με τις ΗΠΑ. Η δεύτερη περίπτωση μας αφορά πιο άμεσα διότι η αντίθεση της Ουάσινγκτον στον TurkStream, ενισχύει τον αγωγό  EastMed που αναβαθμίζει την Ελλάδα. Το έχουμε πει και γράψει επανειλημμένως. Η διαχείριση δεν θα είναι εύκολη. Κρύβει όμως ευκαιρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments