Διεθνή

Σαρλ Μισέλ: “Οι γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες, στηρίζουμε την Κύπρο”

Σαρλ Μισέλ: “Οι γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι παράνομες, στηρίζουμε την Κύπρο”
Σαρλ Μισέλ: Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας επί τάπητος τόσο τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, όσο και την εμπλοκή της δεύτερης στην Λιβύη.

Σαρλ Μισέλ: Στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν οι δυο άντρες και συζήτησαν για το πώς Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη, καθώς και τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕ, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της αποκλιμάκωσης και του διαλόγου.

Για τις παράνομες οι γεωτρήσεις της Τουρκίας, ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία. Για το θέμα της Λιβύης και την κατάπαυση πυρός, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την κοινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και χαιρέτησε την υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου, σημειώνοντας την ανάγκη για πολιτικές λύσεις.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε επίσης, πως η ΕΕ υποστηρίζει την πολιτική λύση στην περίπτωση της Συρίας καθώς και πως αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία.Για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που δέχεται η Τουρκία η οποία φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατ. πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει προγράμματα για πρόσφυγες και κοινότητες φιλοξενίας.

Ο Σαρλ Μισέλ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να εγκαθιδρύσουν απευθείας επαφή σε τακτική βάση και όποτε το απαιτούν τα γεγονότα για βελτίωση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments