Αθλητισμός

Κίκε Σετιέν: Γεννημένος για να προπονήσει την Μπαρτσελόνα [pics]

Κίκε Σετιέν: Γεννημένος για να προπονήσει την Μπαρτσελόνα [pics]
Κίκε Σετιέν: Η ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα αναφέρει 10 ξεχωριστές πτυχές που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το νέο προπονητή της.

Κίκε Σετιέν: Ο Ισπανός τεχνικός είναι ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα, καθώς συμφώνησε να αντικαταστήσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο των Μπλαουγκράνα, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. Για πολλούς, η πρόσληψη του Κίκε Σετιέν από την Μπαρτσελόνα αποτέλεσε έκπληξη, για κάποιους άλλους όμως, αποτελεί την ιδανική επιλογή, γιατί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σήμερα η ισπανική εφημερίδα Marca «λίγοι προπονητές ταιριάζουν στη φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα όπως ο νέος προπονητής της. Ο Ενρίκε Σετιέν Σολάρ έχει μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία της ζωής του».

Τα… παιχνίδια της μοίρας, τον έφεραν σε έναν σύλλογο του οποίου το στυλ παιχνιδιού ερωτεύτηκε και προσπάθησε να μιμηθεί κατά τις προηγούμενες θητείες του σε ομάδες όπως η Λας Πάλμας και η Μπέτις. «Όλα όσα έχω καταφέρει ως προπονητής τα χρωστάω για το πόσο έτρεξα πίσω από την μπάλα όταν έπαιξα εναντίον της Μπαρτσελόνα», είναι μια από τις επαναλαμβανόμενες φράσεις του. Οι Ισπανοί τον χαρακτηρίζουν πιο… Κρόιφ και από τον ίδιο τον Κρόιφ. Το μεγάλο του ίνδαλμα. Ο πάγκος της Μπαρτσελόνα, ομάδα της οποίας δεν μπόρεσε να φορέσει την φανέλα της, είναι ένα από τα μεγάλα όνειρα της ζωής του.

Έτσι κι αλλιώς, ο Σετιέν ποτέ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τις λαμπρές παρουσίες των Καταλανών. «Θα έδινα το μικρό δάκτυλο του χεριού μου για να παίξω στην ομάδα-όνειρο του Γιόχαν Κρόιφ», είχε πει ο Σετιέν που είχε μία μεγάλη καριέρα 20 χρόνων ως ποδοσφαιριστής (τα 15 στην κορυφαία κατηγορία).

Ο Σετιέν, ανέκαθεν έθετε προτεραιότητα στο θέαμα, στο ποδόσφαιρο ελέγχου, στην διατήρηση της κατοχής και της πίεσης ψηλά, της άμυνας τριών και της εναλλαγής θέσεων. «Ιδέες με τις οποίες, ο Γιόχαν Κρόιφ και η εκπληκτική του ομάδα προκάλεσαν έκπληξη στον κόσμο, ιδιότητες που παρουσίασε ο Πεπ Γκουαρντιόλα», ανέφερε η ισπανική εφημερίδα. «Το μοντέλο παιχνιδιού του Σετιέν, βασίζεται κυρίως στην κατοχή της μπάλας. Αν έχεις την μπάλα, κανείς δεν θα σκοράρει, εκτός και αν σκοράρεις στη δική σου εστία, φυσικά. Οποιοσδήποτε παίκτης απολαμβάνει το ποδόσφαιρο πολύ περισσότερο με την μπάλα στα πόδια του», έλεγε, έχοντας χρησιμοποιήσει τα συστήματα 4-1-4-1, 4-3-3 και 3-4-2-1.

«Όλοι θέλουμε να κερδίσουμε, αλλά η νίκη πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε καλά πράγματα, ειδικά επειδή πάντα πίστευα ότι η νίκη δεν αξίζει από μόνη της, νομίζω ότι πρέπει να εργάζεσαι για να δίνεις συνέχεια στα πράγματα », είχε πει σε μία συνέντευξη.

«Δεν χρειάζεται να εκτιμήσετε τη νίκη τόσο πολύ, γιατί την παίρνει μόνο ένας. Όλοι οι άλλοι χάνουν. Πρέπει να εκτιμήσετε την προσπάθεια, πώς χειρίζεστε αυτά που έχετε, πολλά άλλα πράγματα που αξίζουν, την αλήθεια. Δεν πρέπει να μεταδίδουμε στα παιδιά μας ή στη νεολαία μας ότι εάν δεν κερδίζεις δεν είσαι έγκυρος. Και έτσι πρόκειται να δημιουργήσουμε μια τεράστια αποτυχία», επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Ο Σετιέν, επισκέφθηκε αρκετές φορές τον Πεπ Γκουαρτνιόλα στο διάστημα που έμεινε μακριά από τους πάγκους, μελέτησε το ποδόσφαιρο στο εξοχικό του στο βουνό, προσπαθώντας να εμπλουτίσει περισσότερο τις γνώσεις του, παρακολούθησε πολλά παιχνίδια. Και τώρα, στα 61 του χρόνια, ήρθε η ώρα της μεγάλης πρόκλησης.

Οι δέκα πτυχές του Σετιέν

Η ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα αναφέρει 10 ξεχωριστές πτυχές που πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το νέο προπονητή της.

  • 1) Το ξεκίνημα του Κίκε Σετιέν στο ποδόσφαιρο ήταν με το beach soccer, όπου έπαιξε με την εθνική ομάδα.
  • 2) Στο Σανταντέρ είναι γνωστός ως “El Maestro”, όπου είναι ένα από τα είδωλα της στην καριέρα του ως παίκτης. Στην Ρασίνγκ έπαιξε 12 σεζόν σε δύο διαφορετικά στάδια. Κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2001/02, ήταν προπονητής της, οδηγώντας την στην Primera. Επιπλέον, ήταν προπονητής των, Πόλι Εχίδο, Λογκρονιές, Λούγκο, Λς Πάλμας και Μπέτις. Επίσης, υπηρέτησε ως προπονητής της Ισημερινής Γουινέας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
  • 3) Ο Σετιέν είναι ο τρίτος προπονητής από την Κανταμπρία (περιοχή στις βόρειες ακτές της Ισπανίας) στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, μετά τους Εκρίκε Οριζαόλα (1961) και Λαουρεάνο Ρουίθ (1976).
  • 4) Ο Σετιέν έχει αντιμετωπίσει τη Μπαρτσελόνα 22 φορές ως παίκτης (5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 12 ήττες). Σε αυτούς τους αγώνες, σημείωσε δύο γκολ: το πρώτο, σε ένα παιχνίδι Μπάρτσα- Λογκρονιές (2-1) το 1990/91 και Σανταντέρ-Μπαρτσελόνα (5-0) το 1994/95.
  • 5) Ως προπονητής, ο Σετιέν αντιμετώπισε επτά φορές τη Μπαρτσελόνα, (6 ήττες και μία νίκη). Αυτή η νίκη ήταν στο Camp Nou, στο αγώνα του πρωταθλήματος τη σεζόν 2018/19.

  • 6) Ο Σετιέν προπόνησε τους πρώην της Μπαρτσελόνα, Μπάρτρα, Κάπτουμ, Τέλο, Σανάμπρια, Αραούχο, Χαλίλοβιτς , Κέβιν-Πρινς Μπόατεγκ, αλλά και τον τον σημερινό παίκτη των Καταλανών, Ζούνιορ Φίρπο.
  • 7) Ο νέος προπονητής της Μπαρτσελόνα πάντα εμφανιζόταν ενθουσιώδης σε δηλώσεις του για τον Λιονέλ Μέσι, τον οποίο θεωρεί «πολυτέλεια και τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία».
  • 8) Σε μια από τις επισκέψεις του στο Camp Nou, ο Σέρχιο του έδωσε υπογεγραμμένη φανέλα: «Για τον Κίκε με εκτίμηση και θαυμασμό για τον τρόπο που βλέπετε το ποδόσφαιρο».
  • 9) Ένα από τα πάθη του Κίκε Σετιέν είναι το σκάκι και το έχει δείξει με περίεργα παιχνίδια, όπως απέναντι στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Καρπόφ.
  • 10) Ο γιος του, Λάρο Σετιέν, 24 ετών, παίζει στη Σαντ Αντρέου, ομάδα που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments