Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα: Μείωση από το 2021 θα ζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Πρωτογενές πλεόνασμα: Μείωση από το 2021 θα ζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας
Πρωτογενές πλεόνασμα: Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των στόχων από την επόμενη χρονιά, ζητώντας το στο Eurogroup έχοντας ως διαπραγματευτικό χαρτί τις θετικές εκθέσεις των Θεσμών.

Πρωτογενές πλεόνασμα:Τον Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να θέσει το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο Eurogroup, έχοντας βέβαια στις «βαλίτσες του» την θετική έκθεση των Θεσμών που θα επισκεφθούν την χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσημο αίτημα στους Eυρωπαίους ώστε η μείωση των στόχων να έρθει από το 2021. Μάλιστα ήδη το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διενεργούν τη δική τους Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους πάνω στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται πως θα οικοδομήσει τα επιχειρήματά της στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Η ανάλυση αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο μιας πρώτης σαφούς αποτύπωσης προθέσεων στο βαθμό όπου ο στόχος για πλεόνασμα πέσει κάτω από το 3,5% το 2021.

Οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται επί του παρόντος στα χαρτιά, ανατροπές δεν αποκλείονται ανάλογα με τις εξελίξεις αλλά όπως αναφέρει το enikos.gr, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε συνομιλητές του πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα των πλεονασμάτων να σέρνεται για μήνες. Εκτιμάται λοιπόν, πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης με την έκθεση από την Κομισιόν να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, το Eurogroup του Μάρτη είναι το πρώτο «καλό σημείο» επίσημης ανακίνησης του θέματος.

Πάντως, ήδη τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group έχουν θέσει το θέμα στους Eυρωπαίους συνομιλητές του. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε, ζήτησε και έλαβε τη στήριξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον ενώ αντίστοιχη στήριξη είχε λάβει- σύμφωνα με πληροφορίες- και κατά την επίσκεψη στη Φρανγκφούρτη τον Δεκέμβριο όταν συναντήθηκε με την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Κάνοντας «ταμείο» στήριξης, ΔΝΤ και ΕΚΤ βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης στο αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ και η Κομισιόν φέρεται επίσης θετικά διακείμενη. Ο ESM, παρ’ ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ από το περασμένο φθινόπωρο έχει ανοίξει παράθυρο διαπραγμάτευσης υπό προϋποθέσεις δεν φαίνεται να βιάζεται ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από το γερμανικό στρατόπεδο τα μηνύματα είναι μάλλον αρνητικά. Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί παρά να θέσει το ζήτημα ακόμα και εάν γνωρίζει πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες οι αποφάσεις να μετατεθούν γι΄ αργότερα.

Πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αναφέρουν πως πιθανότερο χρονικό σημείο λήψης απόφασης για τα πλεονάσματα είναι το δεύτερο εξάμηνο του έτους και για την ακρίβεια πιο κοντά στο τέταρτο τρίμηνο. Τότε, στο διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη δική του επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους ενσωματώνοντας τις νέες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης και κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Οι αρχικές προβλέψεις για μέσο κόστος στη ζώνη του 5% και ρυθμό ανάπτυξης 1% έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν τις έχουν ενσωματώσει ακόμα στις αναλύσεις τους.

Η καθυστέρηση λήψης απόφασης, μπορεί να μην είναι το ιδανικό σενάριο (όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα) αλλά από την άλλη δεν φέρνει και την καταστροφή. Στο βαθμό όπου το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώσει δύο εναλλακτικά σενάρια ένα με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και ένα με πλεόνασμα στη ζώνη του 2%-2,5% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αποστείλει τον Οκτώβριο του 2020 προσχέδιο προϋπολογισμού δύο σεναρίων στην Κομισιόν για το 2021, προσβλέποντας σε οριστικές αποφάσεις έως την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021, τον Νοέμβριο του 2020, στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments