Γαλλία: “Έλαβα την απόφασή μου”, δήλωσε την Πέμπτη η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία, η οποία προτείνει μια “σημαντική εναλλακτική λύση για να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της” και να δημιουργηθεί “εθνική ενότητα”. Η Λε Πεν πήγε στον δεύτερο γύρο στις εκλογές του 2017 αλλά έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος περνά τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρίας του. Μετά το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ο Μακρόν αντιμετωπίζει και την απεργία για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία, όπου κρατά εδώ και 44 ημέρες.
Όπως επισήμανε η Λε Πέν, η υποψηφιότητά της πρέπει να εγκριθεί από το συνέδριο του κόμματός της, του “Εθνικού Συναγερμού” το 2021, κάτι που, όπως είπε στο δίκτυο BFMTV το ανερχόμενο αστέρι του κόμματός της και ευρωβουλευτής, ο 23χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, δεν θα είναι πρόβλημα. Μάλιστα, η Μπαρντελά απάντησε ότι αυτή στέλνει στη Γαλλία “ένα μήνυμα ελπίδας”, ενώ η Λε Πεν στρέφεται τώρα στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, όπου θα προσπαθήσει να προσεγγίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς αλλά και τις κεντροαριστεράς.
Την ίδια ώρα, το μουσείο του Λούβρου παραμένει αποκλεισμένο από απεργούς – μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, που διαμαρτύρονται για την μεταρρύθμιση των συντάξεων.
Περί τους εκατό διαδηλωτές μπλόκαραν την είσοδο της Πυραμίδας κουνώντας σημαίες και φωνάζοντας «θα φτάσουμε μέχρι τη σύνταξη» και «οι τουρίστες μαζί μας», ζητώντας από τους επισκέπτες που σήμερα έμειναν εκτός του μουσείου να δείξουν αλληλεγγύη. Οι επισκέπτες όμως, πολλοί από τους οποίους έχουν έλθει από το εξωτερικό, δεν έδειξαν την απαιτούμενη κατανόηση και εκδήλωσαν την οργή τους και με βρισιές κατά των απεργών. Οι αρχές του μουσείου ανακοίνωσαν ότι οι κάτοχοι εισιτηρίων θα αποζημιωθούν, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι πόρτες να ανοίξουν το απόγευμα, υπό τον όρο ότι οι συνδικαλιστές θα σταματήσουν τον αποκλεισμό. Το Λούβρο δέχθηκε τον περασμένο χρόνο 9,6 εκατομμύρια επισκέπτες, κατά τι λιγότερους από τα 10,2 εκατομμύρια του 2018, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.