Κόσμος

Γερμανία: Υπέρ της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης

Γερμανία: Τη στήριξη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη «συμφωνία» Τουρκίας - Λιβύης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Γερμανία: Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019 σε ό,τι αφορά τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, και τόνισε ότι ενδεχόμενη αποστολή οπλισμένων στρατευμάτων στην Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη «συμφωνία»,  θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει σαφή θέση και βεβαίως η Γερμανία στηρίζει πλήρως αυτήν την απόφαση στο πλευρό της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Μπρόιλ.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η παροχή στρατιωτικού υλικού από την Τουρκία προς την Λιβύη, όπως προβλέπεται από τη μεταξύ τους «συμφωνία», θα συνιστούσε παραβίαση του εμπάργκο όπλων, επισήμανε: «Η θέση μας για το εμπάργκο όπλων είναι σαφής. Δεν έχει αλλάξει κάτι με αυτήν τη συμφωνία. Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή όπλων προς την Λιβύη. Αυτό επιτηρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και σε αυτό το εμπάργκο συμπεριλαμβάνεται και η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων. Η αποστολή διεθνών οπλισμένων στρατευμάτων παραβιάζει το εμπάργκο».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως τα σχέδια των τελικών κειμένων της Διάσκεψης του Βερολίνου με θέμα την Λιβύη είναι σχεδόν έτοιμα.

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά την γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα. Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Λιβύη», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων αυτών και διατύπωσε προειδοποίηση κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, παρά την τήρηση από τις 12 Ιανουαρίου της εκεχειρίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα. Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε παράλληλα ότι «η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπολέμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, παραμένει τεταμένη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο