Άποψη

Η τακτική της στρουθοκαμήλου στα ελληνοτουρκικά

Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα στην Τουρκία.

Η απουσία της Ελλάδας από την διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη καταδεικνύει δυστυχώς την αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο πιο κρίσιμο θέμα: τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αντιμετώπιση της απειλής από την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας.

Οι ευρύτερες εξελίξεις διαψεύδουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι ήταν έτοιμη και είχε σχέδιο για να κυβερνήσει τον τόπο. Όπως και στο μεταναστευτικό ήταν απροετοίμαστη και δίχως σχέδιο. (Ειρρήσθω εν παρόδω, αυτό ακριβώς δείχνει ότι αναγκάστηκε μετά από έξι μήνες να επανασυστήσει το υπουργείο που Μεταναστευτικής πολιτικής που είχε εν χορδαίς και οργάνοις καταργήσει αμέσως μετά τις εκλογές. Η επικοινωνιακή διαχείριση ότι ο ηγέτης αναγνωρίζει τα λάθη του είναι τρίχες κατσαρές (επιτρέψτε μας την έκφραση) και φυσικά δεν βοηθούν να κερδηθεί το χαμένο εξάμηνο που γέμισε τα νησιά με μετανάστες).

Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα στην εξωτερική πολιτική, υπό την πίεση των καταστάσεων και με το βλέμμα κυρίως στην διαχείριση της εσωτερικής κοινής γνώμης με στόχο να διατηρήσει πάση θυσία το προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την βοήθεια του θηριώδους επικοινωνιακού συστήματος, που λειτουργεί πλέον ως εξωθεσμικός παράγοντας νόθευσης του πολιτικού παιχνιδιού.

Οι ελπίδες μας στον φύλαρχο

Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, μία κίνηση θετική αλλά υψηλού ρίσκου, της τελευταίας στιγμής, για να εξισορροπήσει την αποτυχία της απουσίας από την Διάσκεψη του Βερολίνου. Για να φθάσουμε εκεί η κυβέρνηση δεν αντελήφθη τις εξελίξεις στην Λιβύη, αφού άλλωστε η Ελλάδα δεν διαθέτει εκεί διπλωματική αντιπροσωπεία, δεν γνώριζε ότι Τουρκία και Λιβύη ετοίμαζαν μνημόνιο για την ΑΟΖ και αιφνιδιάστηκε, ο πρέσβης στο Βερολίνο μάταια ζητούσε εδώ και μήνες οδηγίες για το πώς να χειριστεί την επικείμενη Διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να παίρνει οδηγίες. Γενικότερα όμως στους πρώτους μήνες της χαρούμενης διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε αντιληφθεί τις κινήσεις της Τουρκίας και θεωρούσε ότι θα τις αντιμετωπίσει μέσω της προσωπικής σχέσης που θέλησε να οικοδομήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στους σχεδιασμούς Ερντογάν; Κατ αρχήν πρόβαλε ότι το μνημόνιο Λιβύης- Τουρκίας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κάτι που δεν ισχύει. Καίτοι δεν είναι νόμιμο από άποψη διεθνούς δικαίου, παράγει έννομα αποτελέσματα -όπως προειδοποίησαν την κυβέρνηση ακόμη και δικά της στελέχη όπως ο Άγγελος Συρίγος- και πολύ περισσότερο παράγει αποτελέσματα στο γεωπολιτικό πεδίο, εδραιώνοντας περαιτέρω την Τουρκία. Ακολούθως, η κυβέρνηση πρόβαλε μετά το φιάσκο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη και καλλιέργησε την ψευδαίσθηση στην ελληνική κοινή γνώμη ότι οι δήθεν ισχυρές συμμαχίες και η απομόνωση της Τουρκίας αποτελούσαν ανάσχεση έναντι της Άγκυρας και για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. Συμπληρωματικά μετά το ακόμη μεγαλύτερο φιάσκο της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, διέρρευσαν ότι επίκειται διαμεσολαβητική πρωτοβουλία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Για να φθάσουμε να επενδύουμε τις ελπίδες για μη αρνητική έκβαση για τα δικά μας συμφέροντα στο Βερολίνο από την στάση του Χαφτάρ, του βασικού εμπλεκόμενου στο πρόβλημα. Είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια της κυβέρνησης και του προπαγανδιστικού της μηχανισμού να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις προορισμένες να καταρρεύσουν, ακολουθώντας την τακτική της στρουθοκαμήλου.

Ναι αλλά βγάλαμε την πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Ο Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν είναι απομονωμένος αλλά μας μετά την συνάντηση με τον Πούτιν, μας πέταξε έξω από την Διάσκεψη του Βερολίνου, συνομιλεί ως βασικός παίκτης στο θέμα της Λιβύης, αναμένει επίσκεψη από την Άγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα και φυσικά όποτε το επιθυμεί συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον φίλο του Ντόναλντ Τραμπ. Εν αντιθέσει με την Ελλάδα δεν είναι καθόλου προβλέψιμος και αξιόπιστος και γι αυτό όλοι τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Εν τω μεταξύ προειδοποιεί ότι θα στείλει ερευνητικό στην ελληνική ΑΟΖ, νοτίως της Κρήτης και αμφισβητεί την ελληνικότητα 17 νησιών στο Αιγαίο για να είναι έτοιμος όταν το ψοφοδεές ελληνικό πολιτικό σύστημα θα ανοίξει την εφ όλης της ύλης συζήτηση για την συνεκμετάλλευση των δικών μας ενεργειακών πηγών.

Και ενώ αυτά είναι σε εξέλιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει να μην επανεκλέξει τον Προκόπη Παυλόπουλο, διχάζοντας ακόμη και το κόμμα του, και επιλέγει την πρώτη γυναίκα για το προεδρικό αξίωμα, ως αν αυτό να είναι πανάκεια…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο