Νίκος Μαγγίτσης: Ο “Δίας” των κορυφών του Κόσμου
Ήταν 19 Ιανουαρίου του 2013 όταν ο Νίκος Μαγγίτσης μαζί με δύο Αμερικανούς διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσαν στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το όνομά του συνδέεται με τουλάχιστον 42 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και είναι ο μόνος Έλληνας που έχει ανέβει στις «7 summits», τις 7 κορυφές του κόσμου (τα υψηλότερα βουνά σε 7 ηπείρους – συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα). Είναι επίσης, ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει πεζοπορικά στο Βόρειο (2000) και στο Νότιο Πόλο (2003).
Η αποστολή «7 Summits» περιλαμβάνει:
Ασία: Έβερεστ, 8.850 μ. – Νότια Αμερική: Ακονκάγκουα, 6.962 μ. – Βόρεια Αμερική: Μακ Κίνλεϊ, 6.194 μ. – Αφρική: Κιλιμάντζαρο, 5.895 μ. – Ευρώπη: Ελ Μπρους, 5.642 μ. – Ανταρκτική: Βίνσον, 4.897 μ. – Ωκεανία: Κάρστενζ, 4.884 μ. Ο Νίκος Μαγγίτσης είχε μιλήσει στην σελίδα των Outoor Games για την κατάκτηση των 7 κορυφών (7 summits) και είχε πει: “Έχω να ξεχωρίσω την ανάβαση μας στο Έβερεστ το 2004, και τη μοναδική Ελληνική και ανεπανάληπτη αναρρίχηση στο Κάρστενζ της Δυτικής Παπούα.
Στο Έβερεστ μαζί με τον φωτογράφο και φίλο Βασίλη Οικονόμου από την Αγριά Μαγνησίας, έκανα πολύ καλούς φίλους, Robert Huygh (Βέλγιο και σήμερα κουμπάρος μας) , Rupert Heider (Ελβετία), ενώ στη Δυτική Παπούα ταξιδέψαμε 5 φορές για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο απρόσιτο βουνό, που τελικά ανεβήκαμε τον Μάρτιο του 2008. Τότε ολοκληρώσαμε και τον στόχο των 7 summits”.
Στην ίδια συντέντευξη είχε μιλήσει για το τι σημαίνει για εκείνον το βουνό, αλλά και ποια εφόδια πρέπει να έχει κάποιος για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του βουνού. “Για μένα και τους συντρόφους μου, βουνό σημαίνει ο χώρος που περνάμε όμορφα σε ότι και να κάνουμε (τρέχουμε, περπατάμε, κάνουμε αναρρίχηση κλπ). Βάζουμε στόχους (όχι όνειρα, γιατί τα όνειρα είναι για τους οκνηρούς λάτρεις του καναπέ) και «παλεύουμε» να τους πετύχουμε. Για να πετύχεις τον στόχο σου στο ψηλό βουνό πρέπει να είσαι αποφασισμένος. Πρέπει να το αγαπάς το βουνό. Πολλές φορές κουραστήκαμε, πονέσαμε, κρυώσαμε, λυπηθήκαμε. Πότε όμως δεν μετανιώσαμε γι’ αυτό που κάναμε, γιατί το κάνουμε με αγάπη”.
Γεννήθηκε το 1968 και από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο όπως πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ κ.α. Ο Μαγγίτσης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναψυχής και διατριβή με θέμα «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο». Κατοικεί στην Αγριά Μαγνησίας και προπονείται στο Πήλιο.
Στις δράσεις του που προκαλούν δέος περιλαμβάνεται η πεζοπορική διάσχιση στην Τυνησιακή Σαχάρα (180 χλμ σε 90 ώρες το 2001), η διάσχιση της Salar De Uyuni στη Βολιβία (154 χλμ σε 54 ώρες το 2005), καθώς και το πρώτο χειμερινό διάπλου του Αιγαίου Πελάγους με solo kayak, από τη Λήμνο στο Βόλο (170 μίλια σε 102 ώρες) το 2002. Τον Οκτώβριο του 2018, ο Βολιώτης ορειβάτης κάρφωσε στην κορυφή Mera Peak στα 6.500 μέτρα, την ελληνική σημαία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας