Τεχνολογία

“Έξυπνα ρολόγια”: Νέα εφαρμογή προβλέπει την υγεία των χρηστών

“Έξυπνα ρολόγια”: Νέα εφαρμογή προβλέπει την υγεία των χρηστών
"Έξυπνα ρολόγια": Οι χρήστες έχουν πλέον τη δυνατότητα μέσω των smartwatches να προλαμβάνουν το κρυολόγημα.

“Έξυπνα ρολόγια”: Έρευνα που χρησιμοποίησε δεδομένα από 47.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι οι καρδιακοί ρυθμοί και τα δεδομένα ύπνου από φορητά ρολόγια παρακολούθησης αθλητικών επιδόσεων, μπορούν επίσης να προβλέψουν και να προειδοποιήσουν για την εκδήλωση γρίπης σε πραγματικό χρόνο. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 47.000 χρήστες “έξυπνων ρολογιών” σε πέντε Πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet Digital Health, έδειξαν ότι η χρήση δεδομένων από τις φορητές αυτές μικροσυσκευές, βελτίωσαν και επιτάχυναν τις προγνώσεις για το ξέσπασμα επιδημιών γρίπης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 650.000 άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται με εποχική γρίπη κάθε χρόνο. Η κλασική αναφορά επιτήρησης για τη γρίπη διαρκεί έως τρεις εβδομάδες, που σημαίνει ότι μέτρα αντιμετώπισης – όπως η διάθεση εμβολίων ή αντι-ιικών φαρμάκων και η παροχή συμβουλών στους ασθενείς να παραμείνουν στο σπίτι – μπορεί συχνά να καθυστερούν.

“Η ταχύτερη ανταπόκριση στα κρούσματα της γρίπης μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση και είμαστε περίεργοι να δούμε αν τα δεδομένα από τα ρολόγια θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο”, δήλωσε η Jennifer Radin, η οποία συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη στο Ίδρυμα Μετάφρασης Έρευνας Scripp των ΗΠΑ.

Προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποίησαν πλήθος στοιχείων που προέρχονται από πηγές όπως το Google Flu Trends και το Twitter, δεν παρουσίασαν απόλυτη επιτυχία, επειδή όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι αδύνατο να διαχωριστεί η συμπεριφορά των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από γρίπη από άτομα που κάνουν online αναζήτηση για να ενημερωθούν για το ιό και το ξέσπασμα επιδημίας.

Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα της Radin ανέλυσε δεδομένα από 200.000 άτομα, των οποίων τα “ρολόγια” κατέγραφαν τη σωματική δραστηριότητα, τον καρδιακό ρυθμό και τον ύπνο για τουλάχιστον 60 ημέρες κατά την περίοδο μελέτης (Μαρτίου 2016 έως Μάρτιο του 2018). Από τους 200.000, οι 47.248 χρήστες από την Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Νέα Υόρκη, το Ιλλινόις και την Πενσυλβάνια φορούσαν σταθερά ένα “ρολόι” κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου. Η μέση ηλικία ήταν 43 ετών και το 60% ήταν γυναίκες.

Κατά τη μελέτη παρακολουθήθηκαν καρδιακός ρυθμός των χρηστών σε ώρες ανάπαυσης και η διάρκεια του ύπνου. Οι δύο αυτοί δείκτες χαρακτηρίζονταν ως μη φυσιολογικοί εάν ο μέσος εβδομαδιαίος καρδιακός ρυθμός ήταν σημαντικά υψηλότερος από τον συνολικό μέσο ρυθμό τους κάθε ατόμου και εάν ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ύπνου τους δεν ήταν κάτω από τον συνολικό μέσο όρο. Αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν με τις εβδομαδιαίες αναφορές των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ για ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη.

Η Rosalind Eggo, ειδικός δημόσιας υγείας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη δείχνει ότι τα gadgets καταγραφής φυσικής κατάστασης αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο επιτήρησης ασθενειών. Ωστόσο, είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα “για να εκτιμήσουμε πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα δεδομένα σε διάρκεια του χρόνου, πόσο αφορούν αυτά την έξαρση της γρίπης και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το δείγμα των ανθρώπων που φορούν “έξυπνο ρολόι” ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το σύνολο του πληθυσμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments