Πολιτική

Εκλογικός νόμος – Βουλή: Στην Ολομέλεια η ψήφιση του εκλογικού νόμου

Εκλογικός Νόμος - Βουλή: Η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική θα ψηφίσουν, η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.

Εκλογικός Νόμος – Βουλή: Μια ημέρα μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί για να ψηφίσει το νέο εκλογικό σύστημα. Η συζήτησή του είχε ολοκληρωθεί την περασμένη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Ετσι σήμερα ξεκινά και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η συζήτηση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στην Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών» του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την αντικατάσταση του ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους που μπορεί να αποδώσει στο πρώτο κόμμα έως και 50 κοινοβουλευτικές έδρες.

Σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων τα οποία επεξεργάστηκαν το νομοσχέδιο, ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από τους 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ θα καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση.  Όπως έχει δηλώσει σχετικά με το νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος «είναι μια εξέλιξη, των νόμων που είχε διαμορφώσει ο κ. Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Δύο νόμων, δηλαδή ενισχυμένης αναλογικής που προέβλεπαν ο ένας bonus 40 και ο άλλος bonus 50 εδρών για το πρώτο κόμμα» Επίσης έχει διευκρινίσει πως «προβλέπεται bonus και σε συνασπισμό κομμάτων, αρκεί ο μέσος όρος που λαμβάνει ο συνασπισμός των κομμάτων στις εκλογές να είναι μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του δευτέρου κόμματος».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Όπως έχει επισημάνει με το νομοσχέδιο «ξεκαθαρίζουμε τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού 3,5 χρόνια πριν από τη λήξη της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης. Είμαστε σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, σε 3,5 χρόνια, γιατί κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άρα, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, καθαρίζουν το πολιτικό τοπίο και οι όροι του εκλογικού ανταγωνισμού από την σημερινή κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο προκρίνοντας την απλή αναλογική, για την οποία άλλωστε έχει ζητήσει και την συνταγματική κατοχύρωσή της ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Από θέση αρχής κατά του νομοσχεδίου θα ταχθεί το ΚΚΕ που είναι υπέρ της απλής αναλογικής και μάλιστα χωρίς πλαφόν εισόδου στην Βουλή όπως και το Μέρα25. Το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει το νομοθέτημα έχοντας καταθέσει την δική του πρόταση που προβλέπει κλιμακωτό μπόνους όπως και το κυβερνητικό νομοσχέδιο, δίχως όμως οι έδρες που «παίρνει» το πρώτο κόμμα να μπορούν να ξεπεράσουν τις 35. Περίορίζονται έτσι οι δυνατότητες αυτοδυναμίες στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν ξεπεράσει σημαντικά το 40%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο