Κυριάκος Μητσοτάκης Νταβός: “Πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης μόνο εάν ακυρωθεί η συμφωνία”
Κυριάκος Μητσοτάκης Νταβός: Στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή ιστορίας, παρουσία κοινού, ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, σημείωσε πως “αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες” και πρόσθεσε ότι “η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή καθώς και ότι δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία”. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.
Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι “στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου».«Εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στη χώρα μας γίνονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ενός περιβάλλοντος φιλικού σε επενδύσεις. Προέβαλε το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μία σταθερή κυβέρνηση με καθαρή λαϊκή εντολή, κάτι που διασφαλίζει ότι δεν θα γίνουν εκλογές μέχρι το 2023 οπότε και υπάρχει ένα καθαρό σκηνικό για εκείνους που κοιτούν τα μακροοικονομικά μεγέθη. Απαντώντας σε ερώτηση για την τελευταία δεκαετία και τα χρόνια της κρίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λανθασμένες κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και η αποκαλούμενη «κολοτούμπα» της είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι πολίτες να αντιμετωπίσουν μία σκληρή κατάσταση με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Πορεία που συνοδεύτηκε από σκληρά μέτρα και μεγάλη επιδείνωση της καθημερινότητας των πολιτών από την επιβολή τους.
Τόνισε, ταυτόχρονα, πως μία ματιά στο τι συμβαίνει μετά τις εκλογές, δείχνει ακριβώς ότι ακολουθείται μία διαφορετική πορεία. «Είμαστε σε καλό δρόμο να πείσουμε τους πιστωτές μας πως μπορούν να χαλαρώσουν», πρόσθεσε, δείχνοντας ότι εμείς προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα είναι η εκπαίδευση», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συμβολική σημασία της για το πέρασμα σε μία νέα εποχή. Λίγο πριν το τέλος μίλησε αναλυτικά και για το ήδη δρομολογημένο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, που θα καθορίζει τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων στις χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση στα σύνορα της Ένωσης αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. «Αν θέλεις να μετέχεις στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις επίγνωση και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο Νταβός προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο 24ωρο ταξίδι ως αφετηρία ενός νέου γύρου διπλωματικών κινήσεων για τα εθνικά θέματα και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Για την ελληνική αντιπροσωπεία η «ατζέντα Νταβός» περιλαμβάνει το γενικό μήνυμα «σταθερή χώρα με αυτοπεποίθηση», το οποίο θα επιδιώξει να διαδώσει ο πρωθυπουργός με αναμενόμενες αναφορές τόσο στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας