Ελλάδα

Μάνδρα πλημμύρες δίκη: Διεκόπη για τις 28 Ιανουαρίου η διαδικασία

Μάνδρα πλημμύρες δίκη: Για τις 28 Ιανουαρίου διεκόπη η δίκη για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Μάνδρα Αττικής, τον Νοέμβριο του 2017.

Μάνδρα πλημμύρες δίκη: Σε τέσσερις ημέρες και συγκεκριμένα στις 28 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την Μάνδρα, μετά από αίτημα των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης για αλλαγή της αίθουσας καθώς αυτή δεν επαρκεί για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Το δικαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει στη διακοπή της δίκης προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγής της.

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την παρουσία δεκάδων συγγενών των θυμάτων των φονικών πλημμυρών που έπληξε την Μάνδρα Αττικής.

Αρκετοί από τους 21 κατηγορουμένους της, υπόθεσης επέλεξαν να προσέλθουν στο δικαστήριο και άλλοι να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους στη δίκη, όπως έχουν το δικαίωμα από τη δικονομία. Απούσα ήταν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου,το όνομα της οποίας συγκαταλέγεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων. Συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τη φονική πλημμύρα δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταθέσουν περί τους 135 μάρτυρες. Ως εκ τούτου η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

Κατά περίπτωση οι 21 κατηγορούμενοι της υπόθεσης αντιμετωπίζουν τα πλημμελήματα ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, σωματικές βλάβες,πλημμύρα από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος. Υπενθυμίζεται, πως ενώπιον του Δικαστηρίου καλούνται να λογοδοτήσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Η τραγωδία έχει αφετηρία στο όρος Πατέρα, όπου από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 είχε ξεκινήσει πολύ έντονη βροχόπτωση.

Τα ξημερώματα πλέον, ο τεράστιος όγκος του νερού σχημάτισε έναν ορμητικό χείμαρρο που από το όρος Πατέρα ακολούθησε τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης. Λόγω, όμως, τεχνητών ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων εντός των ρεμάτων, ο όγκος του νερού τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας και εκτονώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και Νέας Περάμου. Στο πέρασμα του νερού, άνθρωποι πνίγηκαν, σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες και περιουσίες καταστράφηκαν.

Τα στοιχεία της έρευνας που είχε διενεργήσει για την τραγωδία η Εισαγγελέας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ανέδειξαν τον συνδυασμό κυρίως τριών παραγόντων παραλείψεων και αμέλειας, που αλληλοσυμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον και οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα: Ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, ανύπαρκτη χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων και απόλυτη ανοχή σε σειρά αυθαιρεσιών. Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που επικαλέστηκε στα συμπεράσματα της η εισαγγελέας, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις συγκεκριμένων ενεργειών. Κορυφαία όλων δε για όσα έζησε η Μάνδρα πριν δύο χρόνια κρίνεται η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία εξαγγέλλονται από το 2004. Στους παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, είναι η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο