Διεθνή

Νέος κοροναϊός: Εξαπλώνεται ραγδαία – Πιθανά κρούσματα στην Τουρκία

Νέος κοροναϊός: Εξαπλώνεται ραγδαία – Πιθανά κρούσματα στην Τουρκία
Νέος κοροναϊός: Ο ΠΟΥ αναβάθμισε το μέγεθος του κινδύνου σε υψηλό - Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ΗΠΑ - Ύποπτα κρούσματα στην Τουρκία, την ώρα που 5 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τη Γουχάν πριν την καραντίνα.

Νέος κοροναϊός: O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο». «Η εκτίμηση του ΠΟΥ για την επικινδυνότητα του κοροναϊού δεν άλλαξε σε σχέση με την τελευταία εκτίμηση που έγινε στις 22 Ιανουαρίου: πολύ αυξημένος στην Κίνα, υψηλός περιφερειακά και υψηλός σε διεθνές επίπεδο» ήταν η ανακοίνωση του Οργανισμού το βράδυ της Κυριακής. Ως σήμερα ωστόσο, ο ΠΟΥ χαρακτήριζε τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού «ιδιαίτερα αυξημένο στην Κίνα, αυξημένο σε περιφερειακό επίπεδο (αναφερόμενο στις γύρω χώρες της Άπω Ανατολής) και μέτριο σε διεθνές επίπεδο». «Πρόκειται για ένα λάθος στον υπολογισμό, το οποίο και διορθώσαμε» εξήγησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ από τη Γενεύη, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο, BFMtv.

Στην έκτη έκθεση σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που δημοσίευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο ΠΟΥ διόρθωσε την ανάλυσή του, επιβεβαιώνοντας ότι «η εκτίμησή του σχετικά με τον κίνδυνο (…) δεν έχει αλλάξει (…): πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο». «Επρόκειτο για ένα λάθος στη διατύπωση στις εκθέσεις της 23ης, 24ης και 25ης Ιανουαρίου, το οποίο διορθώσαμε» εξήγησε στο AFP η εκπρόσωπος τύπου. Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους αμερικανούς υπηκόους

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του θανατηφόρα νέου κοροναϊού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη διατάξει την αποχώρηση όλου του μη αναγκαίου αμερικανικού προσωπικού και μελών των οικογενειών τους από την επαρχία, σημειώνοντας πως η «αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορισμένη δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» στους πολίτες της εκεί. Παράλληλα αναφέρεται πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι η κινεζική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «με μικρή ή με καμία προειδοποίηση». 

Ύποπτα κρούσματα στην Τουρκία

Στο μεταξύ στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην επαρχία Ακσαράι έχει σημάνει συναγερμός, καθώς εντοπίστηκαν δύο Κινέζοι με  συμπτώματα του φονικού κορονοϊού. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Milliyet», οι δύο Κινέζοι εργάζονταν σε εργοστάσιο φυσικού αερίου, όταν ένιωσαν αδιαθεσία, ζάλη και ναυτία. Τα δύο άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε απομόνωση. Μάλιστα, οι ιατρικές αρχές έχουν θέσει σε «καραντίνα» – για προληπτικούς λόγους – ακόμη 10 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τους δύο ασθενείς.

5 εκατομμύρια κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Γουχάν πριν την καραντίνα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα businessinsider περίπου 5 εκατ. άτομα εγκατέλειψαν την πόλη πριν δοθεί εντολή να μπει η Γουχάν σε καραντίνα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως μπορεί ο κοροναϊός από την Γουχάν που ξεκίνησε να ταξιδεύει σε άλλα μέρη μέσω των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την πόλη πριν αυτή μπει σε καραντίνα. Αυτό μπορεί να αφορά εργάτες που βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις οικογένειές τους, αλλά και Κινέζους που επιθυμούν να κάνουν κάποια ταξίδια λόγω και της εποχής που προσφέρεται. Οι διακοπές έχουν επεκταθεί, άλλωστε, ως τις 2 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments