Γιάννης Βρούτσης ασφαλιστικό: Διασφαλίζονται όροι βιωσιμότητας μέχρι το 2070
Γιάννης Βρούτσης ασφαλιστικό: «Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από μία αναλυτική αναλογιστική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, που διασφαλίζει όρους βιωσιμότητας έως το 2070» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Όπως είπε, αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι από τις τελευταίες, καθώς στηρίζεται στις καλές πρακτικές, «που κληρονομήσαμε, τις οποίες διατηρούμε, αλλάζουμε ό,τι μας επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ευθυγραμμιζόμαστε απόλυτα και ικανοποιούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και, τέλος, μετατρέπουμε το ασφαλιστικό σε πραγματικό ασφαλιστικό, με την έννοια της ανταπόδοσης, της βιωσιμότητας και, κυρίως, της ολοκλήρωσης της ενοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος».
Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει πέντε πυλώνες.
Όπως ανέφερε, ο πρώτος πυλώνας αποκαθιστά την ανταποδοτικότητα του συστήματος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι συμβαδίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και, ταυτόχρονα, «τις πολιτικές μας απόψεις ότι το ασφαλιστικό δεν πρέπει να έχει προνοιακά χαρακτηριστικά, αλλά ανταποδοτικά – και να αποδίδει μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής δυνατότητας της χώρας, τις συντάξεις οι οποίες πρέπει να είναι ανάλογες των ασφαλιστικών εισφορών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά, και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, από την 1η Οκτωβρίου 2019. Διευκρίνισε δε, ότι θα αποδοθούν αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο, βγει το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις.«Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την κατηγορία του πληθυσμού που τιμωρήθηκε πιο πολύ από τις υπόλοιπες, καθώς συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές τους με το εισόδημά τους. «Άλλο ασφαλιστικό, άλλο φορολογικό» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός, σημειώνοντας ότι, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποσυνδέονται οι εισφορές από το εισόδημα.
Όπως ανέφερε, θεσπίζονται επτά κατηγορίες, και στην αρχή κάθε χρόνου θα υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής. Το επόμενο έτος, όπως συμπλήρωσε, θα μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας, ή ο αγρότης, ή ο αυτοαπασχολούμενος, να επιλέξει διαφορετική κατηγορία. «Το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από ευελιξία και ελευθερία» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπενθυμίζοντας ότι για τους αγρότες ισχύει ειδικό πλαίσιο αναφοράς. Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι και για την περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ισχύουν οι αυξημένοι συντελεστές αναπλήρωσης. «Είναι πιο συμφέρον για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, να παραμένουν πάνω από 30 χρόνια και μία ημέρα στο ασφαλιστικό σύστημα. Άρα, δημιουργούμε ελκυστικότητα» αποσαφήνισε ο κ. Βρούτσης.
Μετά τη δεύτερη κατηγορία, θεσμοθετείται πλαφόν στην εισφορά για την υγεία, που ανέρχεται στα 60 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους μισθωτούς που είναι παράλληλα και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα ισχύσει ένα ευνοϊκότερο καθεστώς. Κλείνοντας την τοποθέτησή του σχετικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται η διοικητική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λέγοντας ότι προωθείται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, ο οποίος θα μετονομαστεί σε e-ΕΦΚΑ. «Η μεγάλη μεταρρύθμιση της ψηφιοποίησης του ελληνικού κράτους θα γίνει από το υπουργείο Εργασίας» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο εγχείρημα είναι η ψηφιακή σύνταξη. Όπως είπε, από την 1η Ιουνίου 2020, το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά, ενώ στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2021, να εκδίδεται ψηφιακά το 85% των νέων συντάξεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αυστηροποιείται το εργατικό πλαίσιο, με την ηλεκτρονική καταγραφή των παραβατικών συμπεριφορών. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος είναι οι καθαροί κανόνες στην αγορά εργασίας και όχι οι αθέμιτες συμπεριφορές. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι προωθείται και η απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζονται μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που είναι η μετεξέλιξη της «ΕΡΓΑΝΗ Ι». «Στον πυρήνα της “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” θα είναι το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα του εργαζομένου» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας επίσης ότι θα ακολουθήσει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους κάτω από την «ομπρέλα» του ILO για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας