Κυριάκος Μητσοτάκης Άουσβιτς: Ολοκλήρωσε την επίσκεψη του ο πρωθυπουργός στην Πολωνία, ημέρα μνήμης για τους 45.000 Εβραίους πολίτες που αφανίστηκαν.
Κυριάκος Μητσοτάκης Άουσβιτς: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πολωνία όπου συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την απελευθέρωση του Άουσβιτς. Ο πρωθυπουργός μετά την αρχική του ξενάγηση στους χώρους του στρατοπέδου, πήγε στο Μνημείο του Μπιρκενάου όπου μετείχε στην «Πορεία Μνήμης» και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα αφήνοντας ένα κερί στην ενεπίγραφη ελληνική πλάκα.
Στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων μίλησε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, επιζώντες του ‘Αουσβιτς, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και Εκπροσώπων των Πυλώνων Μνήμης Ρόναλντ Λάουντερ και ο διευθυντής του Μουσείου του ‘Αουσβιτς Πιότρ Τσιβίνσκι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφτηκε το ‘Αουσβιτς για να συμμετάσχει στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών και Ευρωπαίους πολιτικούς όπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ ΚΡούτε, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγερ και ο Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς.
Εκδήλωση μνήμης και στη Θεσσαλονίκη
Εκδήλωση μνήμης για τους 45.000 Εβραίους πολίτες της, που αφανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οργανώθηκε για άλλη μια χρονιά στη Νύμφη του Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η πόλη τίμησε τους 45.000 Εβραίους πολίτες της που αφανίστηκαν στο Ολοκαύτωμα με ομιλίες για το τότε, για τον κίνδυνο που ενεδρεύει πάλι σήμερα, αλλά και για το αύριο, με τις αναφορές στην αναγκαιότητα κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Ιδιαίτερη αναφορά στο σήμερα έγινε από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, που τόνισε πως «η άνοδος του ρατσισμού και του αντισημιτισμού είναι πέρα για πέρα εμφανής», θύμισε πως τα «εγκλήματα [κατά των Εβραίων] δεν συντελέστηκαν μόνο από το καθεστώς των ναζί αλλά και από απλούς ανθρώπους, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν» και κάλεσε τη Θεσσαλονίκη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της ανόδου του αντισημιτισμού για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες.
Ως κεντρικός ομιλητής, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε αναφορά στα βιώματα που του μετέφεραν οι γονείς του και έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή της εβραϊκής κοινότητας στη ζωή της πόλης, σημειώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ποια θα ήταν η πορεία της αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά. Πόσο διαφορετική θα ήταν».
Αναφέρθηκε ειδικά στους Θεσσαλονικείς χριστιανούς που βοήθησαν τα χρόνια εκείνα τους Εβραίους, καλώντας να «κρατήσουμε τις πράξεις αλληλεγγύης ως φωτεινό παράδειγμα, αφού «αυτό ίσως πρέπει να κρατήσουμε από εκείνη την περιπέτεια, τη μεγαλοσύνη της ανθρωπιάς και όχι τις όποιες συμπεριφορές ταπεινών ελατηρίων», είπε χαρακτηριστικά. Κλείνοντας και αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το χαρακτήρισε «φάρο μνήμης» και «διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό» και δεσμεύτηκε: «Θα καταβάλω κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου, που αποτελεί χρέος της γενιάς μου στο τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μου».
Από τη θέση του προέδρου πλέον του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως «όσο περνούν τα χρόνια η ντροπή για το Ολοκαύτωμα πάει να σβήσει», θύμισε ότι «η θηριωδία του Ολοκαυτώματος δεν είχε μόνο θύτες και θύματα, είχε και τους άπραγους θεατές οι οποίοι δεν άκουσαν και δεν είδαν…» και τόνισε πως το «Ποτέ ξανά» πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό κι αυτό θα κάνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος, «θα κρατήσει ζωντανή για τις επόμενες γενιές αυτή τη μνήμη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας