Διεθνή

Τραμπ Μέση Ανατολή: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την περιοχή

Τραμπ Μέση Ανατολή: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την περιοχή
Τραμπ Μέση Ανατολή: Παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα "τεράστιο βήμα προς την ειρήνη".

Τραμπ Μέση Ανατολή: Οι Παλαιστίνοι “αξίζουν μια καλύτερη ζωή”, τόνισε ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το “πιο λεπτομερές” που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. “Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη”, είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Όπως ανέφερε, το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο “συμφωνία του αιώνα” προσθέτοντας πως πρόκειται για ρεαλιστική “win – win” λύση δύο κρατών, καθώς και ότι η Ιερουσαλήμ “θα παραμείνει αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ“. Προανήγγειλε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα ανοίξουν πρεσβεία για την Παλαιστίνη στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και ότι θα δημιουργεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο. Βάσει του σχεδίου, οι εποικισμοί του Ισραήλ αναγνωρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το Ισραήλ θα παγώσει την κατασκευή νέων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η παλαιστινιακή κρατική κυριαρχία. Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δημιουργεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.

Στην Μόσχα ο Νετανιάχου – Ενημέρωση Πούτιν για το ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μεταβεί αύριο από την Ουάσινγκτον στην Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να του παρουσιάσει λεπτομερώς το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε στο πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Άννα Γιόναθαν Λέους. Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε πως ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου μεθαύριο Πέμπτη 30 Ιανουαρίου. «Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να ταξιδέψει την Τετάρτη από τις ΗΠΑ στην Μόσχα με σκοπό να παρουσιάσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν την ‘συμφωνία του αιώνα’ του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και να συζητήσει μαζί του διάφορα περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε Άννα Γιόναθαν Λέους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου είχε συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε την αμερικανική πρωτοβουλία , ενώ η παλαιστινιακή πλευρά κατά την άποψή του θα την εγκρίνει μελλοντικά. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπέρ του ειρηνευτικού σχεδίου τάσσονται «πολλές αραβικές χώρες». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν σχολιάζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, επειδή προς το παρόν δεν γνωρίζει την ουσία του κειμένου της συμφωνίας. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ευελπιστούν ότι με την επίσκεψη του Νετανιάχου θα ευοδωθεί και ο επαναπατρισμός της αμερικανό-ισραηλινής Ναάμα Ισαχάρ η οποία είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Μόσχας με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι «όλα θα πάνε καλά» σε σχέση με την υπόθεση της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments