Κόσμος

Νέος κοροναϊός Έλληνες: Δύο συμπατριώτες μας εγκλωβισμένοι στην Ουχάν

Νέος κοροναϊός Έλληνες: Δύο συμπατριώτες μας εγκλωβισμένοι στην Ουχάν
Νέος κοροναϊός Έλληνες: Δύο άτομα με ελληνικό διαβατήριο βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκόυ Κέντρου Συντονισμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών.

Νέος κοροναϊός Έλληνες: Στην Ουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός, βρίσκονται δύο Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στις Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός της επιδημίας είναι 132 νεκροί, ενώ πάνω από 6.000 άτομα έχουν προσβληθεί. Η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού είναι τεράστια. Ο ιός μεταδίδεται ακόμα και από απόσταση 2 μέτρων. Σύμφωνα με επιστήμονες, η επιδημία ενδέχεται να φτάσει σε κορύφωση τις επόμενες μέρες, με την Κίνα να έχει ήδη αναπτύξει εμβόλιο και τις ΗΠΑ να έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη του. 

Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 130, με τα χιλιάδες κρούσματα να δημιουργούν κλίμα γενικευμένου πανικού και τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa να αναστέλλει πτήσεις από και προς την Κίνα. Στην Ευρώπη τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε εννέα, τέσσερα στη Γερμανία, τέσσερα στη Γαλλία και ένα στη Φινλανδία. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε, ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου την Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον κοροναϊό.

“Ο κόσμος δε μπορεί να φύγει” λέει Έλληνας αποκλεισμένος στην Κίνα

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, οι δρόμοι είναι άδειοι. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Alpha». Η επαρχία Γουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο του κορονοϊού, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων. «Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. 

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους». Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τι λέει Ελληνίδα γιατρός στη Σανγκάη

Η νεαρή γιατρός σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αποφάσισε το Σεπτέμβριο να μεταβεί στη Σανγκάη, για να μάθει τα μυστικά του βελονισμού. Η Γιώτα Τάγγα έχει άμεση επαφή με τα τεκταινόμενα στην Κίνα και δηλώνει τα εξής στο newsit.gr: “Αυτό που έχω παρατηρήσει εδώ στη Σαγκάη είναι το μειωμένο ποσοστό του κόσμου που χρησιμοποιεί πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι φανερό πλέον αυτό. Όσοι τα χρησιμοποιούν φορούν τις ειδικές μάσκες N-95 παντού” αναφέρει η Γιώτα Τάγγα και προσθέτει “Έχουν ανασταλεί πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις σε εκκλησίες και χώρους που συγκεντρώνεται κόσμος από την κινεζική κυβέρνηση, όπως το θεματικό πάρκο της Disney εδώ στη Σαγκάη, προκειμένου να αποφευχθεί έτσι η εξάπλωση του ιού. Επίσης έχουν αναβληθεί και πολλά ταξίδια”.

“Θεωρώ, όπως λέω και στους δικούς μου στην Ελλάδα, πως δεν πρέπει να είμαστε πανικοβλημένοι. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αν και ο κόσμος εδώ έχει ανησυχήσει θα έλεγα αρκετά. Ως γιατρός τους καταλαβαίνω απόλυτα. Δεν σκέφτηκα όμως να γυρίσω γιατί έχω δουλέψει σε νοσοκομείο στην Ελλάδα σε περίοδο εποχικής γρίπης και ξέρω πως είναι τα πράγματα. Έχω δει ανθρώπους να διασωληνώνονται εξαιτίας της γρίπης και δεν σκέφτηκα στιγμή να φύγω από δίπλα τους. Εμείς οι γιατροί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και δεν τα έχουμε παρατήσει. Δεν θέλω να υποτιμήσω την κατάσταση γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι ένας νέος ιός, ο τρίτος στην κατηγορία του, που προκαλεί τόσο σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και δεύτερος που έχει να αντιμετωπίσει η Κίνα μετά τον Sars” αναφέρει η γιατρός, η οποία καθημερινά δίνει τις δικές της συμβουλές σ εκείνους που τις χρειάζονται.

“Τους προτρέπω να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να φορούν την ειδική μάσκα Ν-95. Να πλένουν καλά και συχνά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 15΄΄, καθώς επίσης και το φαγητό που καταναλώνουν να είναι καλά μαγειρεμένο. Οι πιο επιρρεπείς φυσικά είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες βρέφη, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα κ.α”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments