Διεθνή

Νέος κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία – Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί και τα κρούσματα

Νέος κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία – Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί και τα κρούσματα
Νέος κοροναϊός: Όλο και αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό. Στους έξι ανέρχονται πλέον τα άτομα που έχουν νοσήσει στην Γαλλία. Επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και σε Ιταλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία.

Νέος κοροναϊός: Δυσκολεύει η κατάσταση και στην Ευρώπη με τον κοροναϊό. Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για έξι μήνες. Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε πήρε την απόφαση αυτή, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο Κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από τον ιό. Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας Ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%. Επίσης, σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Κρούσματα και στην Βρετανία.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση των δύο πρώτων κρουσμάτων στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας, Κρις Γουίτι, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας. «Οι ασθενείς περιθάλπονται από τους ειδικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ακολουθούμε τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα ελέγχου των λοιμώξεων για την αποφυγή νέας εξάπλωσης του ιού», πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος παράλληλα σημείωσε ότι διεξάγονται έρευνες για «να εντοπισθούν γρήγορα» τα άτομα που είναι πιθανόν να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς. Οι βρετανικές αρχές δεν διευκρίνισαν πού εντοπίσθηκαν τα δύο κρούσματα, ούτε εάν τα πρόσωπα αυτά είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα.

Μέχρι στιγμής στην Κίνα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 9.800. Από αυτά, 1.527 άτομα είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα. Ο αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 213. Η Γαλλία επιβεβαίωσε σήμερα το έκτο κρούσμα. Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων την περασμένη Παρασκευή, του τέταρτου κρούσματος την Τρίτη και ενός πέμπτου την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή, στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα, στην ίδια εταιρία όπου βρέθηκαν με τον κοροναϊό, άλλα τέσσερα άτομα. Πρώτα δείγματα επιβεβαιώθηκαν σε Ινδία και Φιλιππίνες.

Πρώτη μετάδοση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ δύο συζύγων στο Σικάγο.

Ο σύζυγος μιας 60χρονης γυναίκας, η οποία είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα, μολύνθηκε, αφού εκείνη επέστρεψε στο Σικάγο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές. «Γνωρίζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να φανεί ανησυχητικό» δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, όμως «ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς είναι μικρός» επισήμανε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετάδοση μεταξύ συζύγων.

«Δεν εξαπλώνεται ευρέως στην κοινότητα, εκτιμάμε ότι ο πληθυσμός δεν διατρέχει κίνδυνο» είπε η Νγκόζι Εζάικε, η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στο Ιλινόι, όπου βρίσκεται το Σικάγο. Η 60χρονη είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και είχε επιστρέψει στο Σικάγο τη 13η Ιανουαρίου. Ο σύζυγός της δεν είχε ταξιδέψει στην Κίνα και κόλλησε από τη σύζυγό του μετά την επιστροφή της. Οι ΗΠΑ δεν συστήνουν στους πολίτες να φοράνε μάσκες, επανέλαβε η Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια Αναπνευστικών Νόσων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών. Αντιθέτως, οι συστάσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες των μολυσματικών ασθενειών της εποχής: «Να πλένετε τα χέρια σας, να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε, να φροντίζετε τον εαυτό σας» είπε η Μεσονιέρ.

Η γυναίκα παραμένει υπό νοσηλεία και «πάει καλά». Ο σύζυγός της νοσηλεύτηκε πρόσφατα και η κατάσταση της υγείας του είναι «σταθερή», σύμφωνα με την Τζένιφερ Λέιντεν, τη διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών της πολιτείας του Ιλινόι. Συνολικά, στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Εξετάσεις διενεργούνται σε 92 ανθρώπους στη χώρα.

Αρνητικό το ύποπτο δείγμα κοροναϊού στην Θεσσαλονίκη.

Συναγερμός σήμανε χθες και στην Θεσσαλονίκη, όπου ένας 62χρονος Ελληνας, που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ουχάν, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Ωστόσο, μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε, σήμανε λήξη συναγερμού, καθώς δεν υπήρχε κίνδυνος για τον άνδρα, ο οποίος ήταν για μέρες άρρωστος και ακούγοντας την κατάσταση με τον κοροναϊό, πήγε στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί, όπου τελικά αποδείχθηκε πως δεν είχε μολυνθεί από τον ιό.

Σημειώνεται, πως “η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του κοροναϊού“, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κρούσμα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε τυχόν περιστατικά αλλά και να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα. Δεν προβαίνουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης σήμερα στη Βουλή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ακυρώνουν πτήσεις στη Κίνα οι Air France, Turkish Airlines και British Airways.

Η αεροπορική εταιρία Turkish Airlines αποφάσισε να αναστείλει, έως τις 9 Φεβρουαρίου, τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Την ανακοίνωση έκανε ο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπιλάλ Εκσί. Τόνισε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες δεν θα γίνουν οι πτήσεις προς Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν. Το ίδιο αποφάσισαν και οι Βρετανικές αερογραμμές που ακύρωσαν τις πτήσεις για Πεκίνο και Σαγκάη, αλλά και η Air France, ενώ και η πρεσβεία των ΗΠΑ θα αδειάσει λόγω του κοροναϊού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε και οδηγία στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στη Κίνα εξαιτίας του κοροναϊού.

Αναβολή στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στην Κίνα.

Μετά τα κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και την απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο κινεζικό έτος, η Κινεζική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλα τα παιχνίδια, όλων των πρωταθλημάτων, μέχρι νεωτέρας. «Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται για όλους τους τύπους διοργανώσεων, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Παράλληλα ακυρώθηκε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που θα φιλοξενούνταν τον Μάρτιο στην πόλη Νανζίνγκ. Είναι η πρώτη φορά που ακυρώνεται μία τόσο μεγάλη διοργάνωση στον στίβο για τέτοιο λόγο, με την πόλη να χάνει τεράστια έσοδα, καθώς αναμένονταν αποστολές από όλο τον κόσμο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments