Οικονομία

Φωτεινή Αραμπατζή για υδατοκαλλιέργειες: Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης για τη χώρα μας

Φωτεινή Αραμπατζή για υδατοκαλλιέργειες: Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης για τη χώρα μας
Φωτεινή Αραμπατζή για υδατοκαλλιέργειες: Κατά την ομιλία της σε ημερίδα με θέμα «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, βασικός πυλώνας ανάπτυξης» η υφυπουργός τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών και έκανε λόγο για τις προοπτικές ανάπτυξης του.

Φωτεινή Αραμπατζή για υδατοκαλλιέργειες: Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, στη διάρκεια ομιλίας της σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 28ης Agrotica επισήμανε πως τα περιθώρια ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας, καταγράφονται τεράστια, με τον κλάδο να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος διεθνώς. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ το θέμα της ημερίδας ήταν: «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, βασικός πυλώνας ανάπτυξης». Ειδικότερα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και καθιστά τη χώρα “ πιο ευεπίφορη σε επενδύσεις”, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς». Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε ευκαιρία για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών το γεγονός πως κινείται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε σχέση με την Τουρκία και κάλεσε τους Έλληνες ιχθυοπαραγωγούς να επεκταθούν και σε νέα προϊόνταν πέραν από την τσιπούρα και το λαβράκι.

Κατά την ομιλία της η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η ζήτηση για ελληνικά ψάρια αυξάνεται διαρκώς με την Ελλάδα να παράγει συνολικά το 30% της διεθνούς παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου και το 60% σε επίπεδο Ε.Ε, ενώ όπως διευκρίνισε οι υδατοκαλλιέργειες αναπτύσσονται σε δέκα από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Όπως επισήμανε η ίδια, η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ ως προς τον όγκο και την αξία της παραγωγής από υδατοκαλλιέργειες και τόνισε ότι οι ετήσιες ποσότητες φτάνουν σε 110-120.000 τόνους, με το το 80% να εξάγεται.

Υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών τόσο με την συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως διευκρίνισε, άμεση προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, η εκπόνηση μίας ολιστικής στρατηγικής για τις υδατοκαλλιέργειες, φέρνοντας όλα τα συναρμόδια υπουργεία στο ίδιο τραπέζι, και η βελτίωση και απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης επιχειρήσεων υδατοκαλλιεργειών. Καταλήγοντας, η κ. Αραμπατζή δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι στον σύγχρονο κόσμο το μικρό ψάρι δεν κινδυνεύει από το μεγάλο, αλλά αντίθετα «το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό και εμείς θέλουμε να είμαστε μαζί σας το γρήγορο ψάρι».

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει στοιχείων του 2018 η Ελλάδα παράγει 117.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού. Οι ποσότητες αυτές παράχθηκαν από 66 επιχειρήσεις που λειτουργούν 320 μονάδες, στις οποίες και απασχολούνται 4.000 άτομα άμεσα και 6.000 έμμεσα. Οι πωλήσεις του κλάδου ανέρχονται σε 550 εκατομμύρια ευρώ, οι εξαγωγές γίνονται σε 32 χώρες και είναι αξίας 450 εκατομμύρια ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκονται, δε, παραγωγικές επενδύσεις 96 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, σε σημείο καμπής, δήλωσε ότι βρίσκεται ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών ο πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Απόστολος Τουραλιάς, σημειώνοντας ότι με τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις, ξεκαθαρίζει το τοπίο και οι επιχειρήσεις μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στοίχημα για τον κλάδο των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών, είναι η τοποθέτηση των προϊόντων του με το σήμα Fish from Greece, ένα σήμα που αποτελεί την κοινή υπογραφή όλων των μελών του ΕΛΟΠΥ, το νέο ιδιωτικό σήμα πιστοποίησης που πρέπει να περάσει στη συνείδηση του καταναλωτή και να ταυτιστεί με την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».

Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να επιτύχει ετήσια αύξηση του κλάδου κατά 4%, φθάνοντας στους 185.000 τόνους ως το 2030, προϊόντος αξίας περί τα 900 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΛΟΠΥ, Γιάννης Πελεκανάκης,

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments