Πολιτική

Nίκος Παναγιωτόπουλος Oruc Reis: Ο διάλογος με τον Μητσοτάκη την ώρα της παραβίασης του τουρκικού πλοίοου

Nίκος Παναγιωτόπουλος Oruc Reis: Ο διάλογος με τον Μητσοτάκη την ώρα της παραβίασης του τουρκικού πλοίοου
Νίκος Παναγιωτόπουλος Oruc Reis: Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που το τουρκικό πλοίο έπλεε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Νίκος Παναγιωτόπουλος Oruc Reis: Για πρώτη φορά μίλησε την Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος για το περιστατικό με το Oruc Reis, ρίχνοντας “φως” και στη συνομιλία που είχαν με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε τον εξής διάλογο:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση”.

“Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία”.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε κι άλλη συνομιλία μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

“Κύριε υπουργέ μετακινήθηκε;”.

“Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει”.

“Τι συστήνετε κύριε υπουργέ”;

“Ψυχραιμία κύριε Πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Από το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός και η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων ήταν άμεση.

«Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Ορούτς Ρέις ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16, της Πολεμικής Αεροπορίας» δήλωσε ο υπουργός.

Ο διάλογος με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές αρχές όταν παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, το Πολεμικό Ναυτικό και δη η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μέσω ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικώς η ελληνική φρεγάτα ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Η ελληνική φρεγάτα επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα». Ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου, απάντησε: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ». «Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments