Ελλάδα

Μεταναστευτικό Λέσβος: Ξεφεύγει η κατάσταση – Μετανάστρια παραλίγο να αρπάξει όπλο αστυνομικού [vid]

Μεταναστευτικό Λέσβος: Ξεφεύγει η κατάσταση – Μετανάστρια παραλίγο να αρπάξει όπλο αστυνομικού [vid]
Μεταναστευτικό Λέσβος: Η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι τις τελευταίες ώρες ιδιαίτερα έκρυθμη λόγω του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Μεταναστευτικό Λέσβος: Τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο με ξεσηκωμό των μεταναστών σε συνδυασμό με επεισόδια και φωτιές. Οι κάτοικοι αντιδρούν, η αστυνομική δύναμη ενισχύεται και όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά. Η τηλεοπτική κάμερα, μάλιστα, έπιασε ένα στιγμιότυπο το οποίο δείχνει για τα καλά το πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση, αφού μια μετανάστρια κατά τη διάρκεια επεισοδίων προσπάθησε να αρπάξει το όπλο ενός αστυνομικού.

Δείτε το περιστατικό με τη μετανάστρια που προσπάθησε να πάρει το όπλο

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Λέσβο τη Δευτέρα μία μετανάστρια που είχε βρεθεί σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς των ΜΑΤ προσπάθησε να αρπάξει το όπλο από έναν αστυνομικό. Όπως κατέγραψε η τηλεοπτική κάμερα, κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τα ΜΑΤ μια μετανάστρια αρχικά άρπαξε την αντιασφυξιογόνα μάσκα του αστυνομικού και στη συνέχεια προσπάθησε με το άλλο χέρι να πάρει το όπλο από τη ζώνη του. Ο αστυνομικός πάντως την απώθησε και το περιστατικό έληξε εκεί, ωστόσο οι εικόνες αυτές είναι ενδεικτικές της άγριας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό στα νησιά.

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: “Να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νησιά”

Την ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίο ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθούν οι Λέσβος, Χίος και Σάμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οπως ανέφερε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε» συμπλήρωσε ο κ. Μουτζούρης στη σκιά των επεισοδίων της Δευτέρας όταν περισσότεροι από 2.000 Αφγανοί μετανάστες που ζητούν να τους χορηγηθεί άσυλο βγήκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές και προχώρησαν σε οδομαχίες με αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους σταματήσουν από το να φτάσουν μέχρι το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

“Θα μπορούσε να αποβεί θανατηφόρο”, λέει ο πρόεδρος Ειδικών Φρουρών

Ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας σχολιάζοντας το περιστατικό με τη μετανάστρια και το όπλο του αστυνομικού είπε πως «θα μπορούσε να αποβεί ολέθριο, θανατηφόρο». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε «είναι καζάνι που βράζει -η αγανάκτηση που συσσωρεύεται σε σε 25.000 – 30.000 ξένους- εάν εκτοξευθεί… θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε μια εξέγερση, που δεν θέλουμε να βάλουμε στο μυαλό μας, θα γίνει μακελειό».

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από χθες το πρωί

Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν και η  η Αστυνομία επιχειρεί με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών που διέφυγαν από τα στενά και βρίσκονται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 έχουν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.

Η Μόρια πολιορκείται τώραΖητάμε βοήθεια!

Gepostet von Makis Pavlellis am Montag, 3. Februar 2020

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του stonisi.gr, κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία όπου συνεχίζουν την πορεία τους με πανό. Νωρίτερα διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε χωράφια πλησίον της ΔΕΗ, ενώ έγινε ρίψη δακρυγόνων.  «Azadi- Azadi» που θα πει «ελευθερία» ζητούν με τα συνθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους.

Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

Στην διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκε λαϊκή γενική συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Οπως αναφέρει το lesvospost.gr, στην συνέλευση διαμαρτυρίας των κατοίκων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής για το πρωί της Τρίτης, ενώ κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες. Παράλληλα, ζητούν από την ΕΛ.ΑΣ να κάνει περιπολίες στο χωριό, καθώς ο φόβος μετά τον φόνο στην Μόρια και η ένταση που έχει ανέβει, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Γιαννης Μαστρογιαννης προεχρος Μοριας

Η αποφαση της Μοριας δια στοματος του προεδρου της Γιαννη Μαστρογιαννη

Gepostet von ΕΡα Αιγαίου am Montag, 3. Februar 2020

Το αίτημα μάλιστα φαίνεται πως ικανοποιήθηκε, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Περιφερειάρχη με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ αναμενόταν αργά το βράδυ να φτάσουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ στην περιοχή.

Τέλος η τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Μυτιλήνη Στρατή Κύτελη με τον Υπουργό Μετανάστευσης δεν οδήγησε πουθενά, αφού ο τελευταίος αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση για την αποσυμφόρηση της Μόριας, με τους κατοίκους να ζητούν το κλείσιμό της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments