Προσφυγικό: Αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο
Προσφυγικό: Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση τροπολογίας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που επιχειρεί να θέσει πλαίσιο ελέγχου της δράσης των ΜΚΟ. Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών.
Σημείωσε, ότι τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξαν 84 επιστροφές στην Τουρκία ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να φθάσουν τις 200 ανά εβδομάδα.
“Το πρόβλημα συμφόρησης των νησιών ξεκίνησε από τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Είχε πολλά θετικά αλλά ήρθε όταν είχατε χάσει τον έλεγχο” υπογράμμισε σε άλλο σημείο απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: “Το 2015 στη Χίο μπήκαν 120.000 το 2019 μπήκαν 8.000. Η δήλωση όπως την ερμηνεύσατε εσείς εγκλωβίζει στα νησιά όσους περιμένουν άσυλο. Έγιναν αποσυμφορήσεις επί των ημερών σας αλλά έγιναν με στρατηγική δική σας επιλογή όλοι, ανεξαρτήτως αν δικαιούνται ή όχι άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα”.
Πάντως, ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί η απαραίτητη ταχύτητα στη διαδικασία ασύλου και επιστροφών. “Κάνουμε αποσυμφορήσεις ενώ παράλληλα κάνουμε επιστροφές. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Αν μου λέτε ότι δεν έχουμε κάνει αρκετές, το δέχομαι, αλλά θα κάνουμε περισσότερες. Να στηρίξετε την υπηρεσία ασύλου όταν δεν δίνει άσυλο σε όσους δεν το δικαιούνται. Να μας στηρίξετε όταν αποβάλλουμε ΜΚΟ που δεν επιτελούν το έργο τους. Απαράδεκτη η κατάσταση στη Μόρια. Θέλουμε να γίνουν τα νέα κέντρα στα νησιά’ είπε.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Βούτσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες του κλίματος που καλλιέργησε ως αντιπολίτευση. Πρόσθεσαν παράλληλα ότι αιτία των επεισοδίων στα κέντρα φιλοξενίας είναι οι απάνθρωπες συνθήκες. “Είναι απάνθρωπη στρατηγική αποτροπής νέων ροών οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το μήνυμα στέλνετε. Υπήρχε υποκίνηση χθες στη Μόρια αλλά δεν ήταν άλλη από την εξαθλίωση’ είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
Υπενθυμίζεται, ότι χτες κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής προσώπων που εμπλέκονται με τις ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Τη συγκρότηση ειδικού Μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Ομάδων (ΜΚΟ) προβλέπει υπουργική τροπολογία, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με στόχο να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας, λόγω του ζητήματος, η κυβέρνηση δημιουργεί μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι αλλά και οι συνεργάτες των Ομάδων. Παράλληλα, στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται η ενίσχυση των δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ.
Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και τα έργα υποδομών. Επιπλέον, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης δίδεται η δυνατότητα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύναψης σύμβασης εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την παροχή προστασίας, εκπροσώπησης και εποπτείας ασυνόδευτων ή χωρισμένων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών. Τέλος, προκειμένου να μην υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων διευκρινίζεται ότι ο Εθνικός Συντονιστής οργανώνει, διευθύνει, συντονίζει και ελέγχει τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας