Πολιτική

Υπουργείο εξωτερικών Μάλτας: Πλήρης στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος

Υπουργείο εξωτερικών Μάλτας: «Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Λιβύη συνδέονται άρρηκτα με τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης».

Υπουργείο εξωτερικών Μάλτας: Την πλήρη στήριξή της στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Μάλτας, μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μαλτέζο ομόλογό του, Εβαρίστ Μπαρτόλο στη Βαλέτα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο καθορισμός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από διάλογο και διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με βασική αρχή τις καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες.Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λιβύη, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η όποια λύση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους παράγοντες, χωρίς εξωτερική εμπλοκή και χωρίς στρατιωτική λύση.

«Η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Λιβύη συνδέονται άρρηκτα με τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της Νότιας Ευρώπης», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. Σχετικά με το προσφυγικό, οι δύο υπουργοί προσβλέπουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και στην επανεξέταση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε μια σημαντική αλληλεγγύη στις χώρες που βρίσκονται υπό πίεση.

«Τα μνημόνια Άγκυρας και Τρίπολης αποσταθεροποιούν την περιοχή»

η θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν διευκολύνουν κατά κανένα τρόπο την εύρεση κοινού τόπου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, εξήγησε στον Πρόεδρο της Μάλτας, Ζορζ Βέλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο της Μάλτας στη Βαλέτα, συζήτησαν «τη συνολική κατάσταση στην περιοχή μας, ιδίως για την κατάσταση στη Λιβύη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν από τον κ. Σάρατζ και την κυβέρνηση της Τουρκίας», όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση. «Πρέπει να πω ότι ωφελήθηκα πολύ από τη σοφία του Προέδρου της Μάλτας, ο οποίος γνωρίζει εξαιρετικά καλά την περιοχή και τη Λιβύη» επισήμανε περαιτέρω ο κ. Δένδιας και ευχαρίστησε τον Ζορζ Βέλα για την υποδοχή και την ενημέρωση που του παρείχε σχετικά με τη Λιβύη.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Μάλτας, ο κ. Δένδιας τις χαρακτήρισε εξαιρετικές και σημείωσε πως υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών είχε συνάντηση με τον ομόλογό του στην Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών συζητήθηκαν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Μάλτας, το μεταναστευτικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Χθες, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη και οι σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία, αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο