Κάρτα εργασίας εργαζόμενοι: Έρχεται το ψηφιακό “απουσιολόγιο” – Που θα χρησιμοποιηθεί
Κάρτα εργασίας εργαζόμενοι: Σε πιλοτικό στάδιο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιούνιο η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, αρχικά, για 100.000 εργαζομένους. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αναμένεται να θεσμοθετηθεί και να μπει σε εφαρμογή από τον προσεχή Ιούνιο για τους υπαλλήλους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, με στόχο να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί και σε άλλους κλάδους.
Στο πλαίσιο του νέου νομοσχέδιο που αναμένεται να εισάγει η «Εργάνη ΙΙ» στα μέσα Μαρτίου, θα δοθεί επίσης με μεταβατική διάταξη χρόνος 2-3 μηνών ώστε να προετοιμαστούν τα συστήματα και οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή του μέτρου. Τι είναι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα είναι μια κάρτα εισόδου – εξόδου και στο κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδικό «τερματικό» το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο online με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «Εργάνη ΙΙ». Τα στοιχεία ωραρίου του μισθωτού θα καταγράφονται στο ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα στο πληροφοριακό σύστημα.
Η κάθε κάρτα θα είναι προσωποποιημένη και ο μισθωτός θα τη «χτυπά» κατά την είσοδο και κατά την έξοδό του από το κατάστημα. Υπερωρίες και υπερεργασία Στόχος του μέτρου είναι να προκύπτει αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο το ωράριο εργασίας του εκάστοτε μισθωτού, όπως επίσης αυτόματα να προκύπτουν οι τυχόν υπερωρίες ή ώρες υπερεργασίας που πραγματοποίησε, ώστε να υπολογίζονται και οι αντίστοιχες αμοιβές. Υπενθυμίζεται πως το μέτρο της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας νομοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Τότε, μάλιστα, είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΓΣΕΕ, καθώς στη διάταξη του 2011 προβλεπόταν πρόστιμο και για τον ίδιο τον εργαζόμενο, ύψους 200 ευρώ, αν δεν έκανε χρήση της κάρτας του (στην επιχείρηση επιβαλλόταν αντίστοιχα πρόστιμο 400 ευρώ).
Μαζί με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα έρθει και το λεγόμενο ψηφιακό ωράριο, το οποίο θα βασίζεται σε νέα ηλεκτρονικά «έντυπα», με τα οποία οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο, ώστε να σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, καθημερινά υποβάλλονται 38.000 δηλώσεις για μεταβολές ωραρίου, που επηρεάζουν 100.000 θέσεις εργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας