Οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης απολιγνιτοποίηση: 5000 θέσεις εργασίας εντός της 5ετιας

Κωστής Χατζηδάκης απολιγνιτοποίηση: 5000 θέσεις εργασίας εντός της 5ετιας
Κωστής Χατζηδάκης απολιγνιτοποίηση: Εντός της εβδομάδας θα οριστεί ο συντονιστής για το έργο – Θα βρεθούν 5.500 θέσεις εργασίας εντός 5ετίας.

Κωστής Χατζηδάκης απολιγνιτοποίηση: Για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή όχι μόνο για περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους.

Όπως είπε, η ΔΕΗ έχασε 200 εκατομμύρια ευρώ από τις λιγνιτικές μονάδες το 2018 και 300 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ προέβλεψε ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερα επίπεδα, λόγω των τιμών διοξειδίου του άνθρακα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που η ίδια δρομολόγησε, δεν καρποφόρησε καθώς ο λιγνίτης δεν αποτελεί πια πετράδι και δεν βρίσκει αγοραστές», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τον αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής και τις θέσεις εργασίας από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: Δεν αρκεστήκαμε απλώς στην προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στην Αμερική για απολιγνιτοπόιηση έως το 2028, ζητήσαμε από την Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει μελέτη, ενώ θα συγκροτηθεί διυπουργική που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι, όπως έχει ανακοινώσει η αρμόδια επίτροπος Ελίζα Φερέιρα, η κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για τις περιοχές που πλήττονται από την απανθρακοποίηση γίνεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα κονδύλια που θα δοθούν για την απολιγνιτοποίηση θα ανέλθουν από 3,7 -4,4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση θα αγωνιστεί να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Αναφερόμενος στα μέτρα με άμεσες παρεμβάσεις για Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπου θα κλείσουν λιγνιτικές μονάδες σημείωσε ενδεικτικά την απόφαση της ΔΕΗ για μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών 2 GW , καθώς και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση ορυχείων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα ισχύσει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων, καθώς όποιος πάει να επενδύσει σε αυτές τις περιοχές, στόχος είναι να έχει ειδική φορολογική μεταχείριση.

Όπως είπε ο υπουργός, δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ΔΕΗ που θα παραμείνει εκεί με φωτοβολταϊκά. Πέρα από την ενέργεια υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες, όπως ο αγροτουρισμός, ο εναλλακτικός τουρισμός και η μεταποίηση, τα μάρμαρα, ο κρόκος, τα ροδάκινα Βελβεντού κλπ. Μια περιφέρεια δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μια παραγωγή όπως ο λιγνίτη.

Για το κατά πόσο θα υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη μεταλιγνιτική εποχή, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι έχει γίνει πρόσφατα μελέτη επάρκειας ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ και καταλήγει ότι με βάση τις μονάδες που θα μπουν στο σύστημα σε ΑΠΕ ή φυσικό αέριο το σύστημα έχει επάρκεια και δεν υπάρχει καμιά πηγή ανησυχίας. Προανήγγειλε επίσης ότι θα απελευθερωθούν οι αδειοδοτήσεις των ΑΠΕ και έτσι θα μπει περισσότερη ενέργεια στο σύστημα από φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Όπως τόνισε, προσοχή χρειάζεται στην ίδια τη μετάβαση στη νέα εποχή στις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Προανήγγειλε τέλος ότι αυτή την εβδομάδα θα οριστεί ο συντονιστής για την απολιγνιτοποιηση. Όπως είπε, θα είναι ένα πρόσωπο που θα συνδυάζει τη γνώση με την πολιτική επάρκεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments