Άποψη

Το πρώτο πρόστιμο

Το πρώτο πρόστιμο
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο Pagenews.gr για την αξία της υπευθυνότητας και για την ασφάλεια που πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες.
Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Άνδρου. Το Λιμεναρχείο είχε ενημερώσει κατοίκους και ψαράδες να μην ανοιχτούν. Ένα κωπηλάτης, όμως, θεώρησε πως έτσι μπορούσε να απολαύσει την αναμέτρηση με τα στοιχεία της φύσης. Πήρε το κανό του, έκανε τη βόλτα του και, κάποια στιγμή, πήρε τηλέφωνο ζητώντας από το Λιμενικό να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην στεριά. Δηλώνοντας ότι κινδύνευε.
Πήγε το Λιμενικό, τον οδήγησε με ασφάλεια πίσω στη στεριά και… του έκοψε πρόστιμο! Επιτέλους! Είναι κορυφαία ανευθυνότητα κάποιοι να θεωρούν πως οι άνδρες και οι γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να κινδυνεύουν τις ζωές τους και το Δημόσιο να πληρώνει την κινητοποίηση των μέσων του για να κάνουν οι ίδιοι το κέφι τους. Προφανώς και οι Αρχές θα πρέπει να είναι στο πλευρό κάθε πολίτη που κινδυνεύει. Αυτή είναι η αποστολή τους. Όχι, όμως, όταν έχει ανακοινωθεί απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Είναι άλλο πράγμα να χαθεί κάποιος στο βουνό μια μέρα με ήλιο ή με κανονικό χιόνι και άλλο να ανέβει η ΕΜΑΚ σε απάτητες κορυφές για να σώσει ανθρώπους που είδαν σε μία κακοκαιρία ευκαιρία για ακραία απόλαυση.
Το ίδιο ισχύει και για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Είναι καλό να έχουν προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, ώστε να μην απαιτούν από τους άνδρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας να τους πάνε φαγητό εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων. Άνθρωποι είναι και αυτοί. Και τα μηχανήματα που χειρίζονται έχουν όρια. Πόσα θύματα δεν έχουμε θρηνήσει; Όλοι μας, λοιπόν, πρέπει να δείχνουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουμε με το κανό στη θάλασσα με 7 μποφόρ.
Αντιλαμβάνομαι τη συγκίνηση που προκαλεί σε έναν λάτρη του αθλήματος, αλλά το να απαιτεί στη συνέχεια από άλλους να την μαζέψουν προκαλεί αγανάκτηση. Και πολύ ορθά οι Αρχές θα πρέπει να κόβουν πρόστιμα, σε περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Γιατί την ώρα που έχασαν να μαζέψουν κάποιον που έκανε το κέφι του, μπορεί να ήταν απαραίτητοι σε μία έγκυο που έδινε μάχη για τη ζωή της. Ή σε ένα τροχαίο η ναυτικό ατύχημα από ανθρώπους που δεν είχαν άλλη επιλογή.  Η ασφάλεια είναι ένα αγαθό που αφορά τους πάντες. Και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μέσα και οι άνθρωποι δεν φτάνουν για τα πάντα. Πόσο μάλλον όταν κάποιοι ταλαιπωρούν τον μηχανισμό χωρίς πραγματική ανάγκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments