Άποψη

Μέτρα Οικοδόμησης Επιπολαιότητας με την Τουρκία των “δυόμιση πολέμων”

Μέτρα Οικοδόμησης Επιπολαιότητας με την Τουρκία των “δυόμιση πολέμων”
Οι νέες επαφές Ελλάδας και Τουρκίας για να εκτονωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο είναι το αντικείμενο σχολιασμού του Πάρη Καρβουνόπουλου στο blog του στο Pagenews.gr.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή Μέτρα Οικοδόμησης Επιπολαιότητας; ΜΟΕ διαβάζονται και τα δύο. Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ένας ακόμη κύκλος συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τα περιβόητα και διαχρονικά αναποτελεσματικά ΜΟΕ. Είναι δύσκολο να φανταστεί οποιοσδήποτε τι μπορεί να συζητηθεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αυτή τη περίοδο, με δεδομένη την συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Η μόνη δικαιολογία που διατηρεί “ζωντανά” τα ΜΟΕ είναι η “ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία“. Η επικοινωνία όμως προϋποθέτει ότι ο συνομιλητή σου σε ακούει.

Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ ξεκινούν με την Τουρκία να ΄χει πολύ μεγάλα προβλήματα σε Συρία, Λιβύη αλλά και στο εσωτερικό της! Στη Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο μιας ήττας που το καθεστώς Ερντογάν δεν θα μπορέσει εύκολα να διαχειριστεί. Οι τουρκικές δυνάμεις δέχονται διαρκή χτυπήματα από τις δυνάμεις του Άσαντ που έχουν την απόλυτη υποστήριξη των Ρώσων. Η Τουρκία ή θα πρέπει να πολεμήσει αναλαμβάνοντας το ρίσκο να εμπλακεί σε μία αναμέτρηση στην οποία θα πρέπει να εμπλέξει σημαντικές δυνάμεις με αμφίβολο το αποτέλεσμα ή θα πρέπει να “τα μαζέψει και να φύγει”. Το δεύτερο ενδεχόμενο ούτε που θα περνά από το μυαλό του Ερντογάν.

Στη Λιβύη η κατάσταση επίσης δεν είναι ευχάριστη για την Άγκυρα, η οποία βεβαίως τις επόμενες ημέρες θα ΄χει από τον ΟΗΕ ,την αναγνώριση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σάρατζ. Στο εσωτερικό, ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην οικονομία, αλλά και τα άσχημα “μαντάτα” που έρχονται από δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν ότι το “αφήγημα” του δεν έχει πια την ίδια θετική επιρροή στους πολίτες του.

Από την άλλη πλευρά ο Ερντογάν διαπιστώνει ότι ποτέ δεν μένει χωρίς υποστήριξη. Μόλις οι σχέσεις του με τον Πούτιν διαταράχθηκαν, ο πρόεδρος Τραμπ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο, ανέλαβαν να καλύψουν το κενό και να δώσουν στον “επιτήδειο ουδέτερο” της ιστορίας αυτό που χρειάζεται. Ο Τραμπ καλεί τους Ρώσους να σταματήσουν …τις ωμότητες στο Ιντλίμπ της Συρίας και ο Πομπέο μας είπε από το Μόναχο ότι “καλά τα λέει” ο Ερντογάν για το προσφυγικό- μεταναστευτικό! Μην αποκλείουμε σύντομα, μέσα στον Μάρτιο να ακούσουμε από τον Τραμπ για παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Όλα αυτά θα πρέπει να ανησυχούν την Αθήνα. Τα δεδομένα ευνοούν τη πιθανότητα κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Όσοι πιστεύουν ότι τα μπλεξίματα του Ερντογάν σε Συρία και Λιβύη θα τον εμποδίσουν να προχωρήσει στην εκδήλωση μιας επιθετικής κίνησης έναντι της Ελλάδας, ίσως θα πρέπει να θυμηθούν το “δόγμα των δυόμιση πολέμων” που η Τουρκία τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει ότι μπορεί να αντέξει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments