Οικονομία

ΔΕΔΔΗΕ: Προς πώληση το 49% των μετοχών – Νέα ιδιωτικοποίηση για τον ΑΔΜΗΕ

ΔΕΔΔΗΕ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις από πλευράς κυβέρνησης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει στρέψει το βλέμμα στο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

ΔΕΔΔΗΕ: Αυξημένο βηματισμό για την πώληση επιπλέον ποσοστού του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να ακολουθεί η κυβέρνηση, μολονότι για να προχωρήσει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση, θα χρειαστεί να προηγηθεί συμφωνία με τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα προτίμησης.

Το ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει στρέψει το βλέμμα στο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας άφησε εμμέσως ανοικτό την Παρασκευή και ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης. Στο περιθώριο της τελετής για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΕΤΕπ για την αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός έθεσε το χρονοδιάγραμμα της πώλησης της θυγατρικής της ΔΕΗ. Όπως είπε, η προκήρυξη τοποθετείται για τον προσεχή Σεπτέμβρη για την πώληση του 49% των μετοχών, λέγοντας ότι μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν θα βρίσκεται με «σταυρωμένα χέρια» καθώς θα χρειαστεί να στραφεί και σε μία σειρά από άλλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις όπως της ΔΕΠΑ, της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας αλλά και του ΑΔΜΗΕ η οποία όπως δήλωσε θα προχωρήσει.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr πληροφορία ότι επίκεινται εξελίξεις για τον ΑΔΜΗΕ μέσα στην Άνοιξη συζητείται το τελευταίο διάστημα και στην αγορά, όμως απαραίτητο βήμα είναι να έχει προηγουμένως επιλυθεί το θέμα με τους Kινέζους οι οποίοι σήμερα ελέγχουν το 24% μέσω της State Grid με αυξημένα δικαιώματα και στο management.

Kάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ επιδιώκει μέσω υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της Κίνας ώστε οι μέτοχοι μειοψηφίας να μην ασκήσουν το δικαίωμα προαίρεσης και να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την εκχώρηση επιπλέον ποσοστού σε ιδιώτες. Όμως για να φύγουν οι Κινέζοι από το κάδρο του ΑΔΜΗΕ είναι φανερό ότι ζητούν ισχυρά ανταλλάγματα. Πιθανολογείται ότι η εξασφάλιση μιας συμμετοχής τους στον ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο γόρδιο δεσμό. Όμως το ερώτημα είναι υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η State Grid, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για να συμμετάσχει με 20% στο μετοχικό κεφάλαιο και της Αριάδνης Interconnection, της εταιρείας που έχει αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης -Αττικής. Όμως η τύχη του συγκεκριμένου διαγωνισμού αγνοείται. Να σημειωθεί επίσης ότι προ διμήνου, η Κινεζική πλευρά κατέστησε σαφή την αντίθεσή της με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των προσλήψεων όταν αρνήθηκε να συμπεριλάβει και τον ΑΔΜΗΕ στο ίδιο καθεστώς των ευέλικτων προσλήψεων με την ΔΕΗ. Η State Grid είχε εκφράσει τότε την διαφωνία της προς την ελληνική κυβέρνηση με μία επιστολή που έκανε αίσθηση, στην οποία επισήμαινε τον κίνδυνο υπονόμευσης της ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ από την μία υιοθέτηση του μέτρου.

Σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών στον ΑΔΜΗΕ με ένα σύνθετο μετοχικό σχήμα ελέγχει με 51% το ελληνικό δημόσιο. Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ κατέχει το 25% και ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που είναι στο χρηματιστήριο το 51%. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι ποσοστό θα πουληθεί εκτιμάται όμως ότι θα είναι κοντά στα επίπεδα του 15 έως 20%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο