Άποψη

Ελέγχονται οι αρμοί της εξουσίας;

Ελέγχονται οι αρμοί της εξουσίας;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη πρόσφατη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Αχός βαρύς ακούγετα πολλά τουφέκια πέφτουν, μετά την πρόσφατη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η δεύτερη φορά αριστερά θα πρέπει να ελέγξει όχι μόνο τις κυβερνητικές θέσεις, αλλά και τους αρμούς της εξουσίας.

Για να το πούμε απλά, καθεστωτικοί και νεοφιλελεύθεροι με αυτόκλητους μπροστάρηδες πάντα τους ενσωματωμένους “δημοσιογράφους”, βγήκαν στα κεραμίδια. Παρόμοιος θόρυβος είχε να σηκωθεί από τότε που η Μπέτυ Παζιάνα είχε τολμήσει να εκστομίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση αλλά δεν πήρε την εξουσία. Τότε μάλιστα είχαν αφήσει κατά μέρος την αστική τους υποκρισία και είχαν επιτεθεί κατά μέτωπο στην σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού. Ειρήσθω εν παρόδω, δείχνει και την άποψή τους για την θέση της γυναίκας, μπορεί να αναγνωρίζουν την θέση της πρωθυπουργικής συζύγου στο πλευρό του, αλλά σε ρόλο γλάστρας ή για να επηρεάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό με την κρεβατομουρμούρα, όχι όμως και να αρθρώνει δημοσίως απόψεις.

Φυσικά ακόμη και οι νεοφιλελεύθεροι δεν είναι τόσο άσχετοι ώστε να μην γνωρίζουν ότι η άσκηση της διακυβέρνησης δεν ταυτίζεται με την εξουσία. Αυτό που τους τάραξε είναι ότι ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στον δρόμο της ενηλικίωσης και ότι την επόμενη φορά που θα κερδίσει τις εκλογές -γιατί μοιραία αργά ή γρήγορα θα γίνει- ίσως δεν περιοριστεί να τρώει ξύλο καθημερινά να απολογείται και να αποκρούει επιθέσεις, αλλά θα επιχειρήσει να ασκήσει πραγματικά την εξουσία.

Γιατί η πρώτη φορά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση μπορεί να αλλάζει τους ισχύοντες νόμους μέσα σε μία νύχτα για να διορίσει τον άνθρωπό της στην ΕΥΠ ή για να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με μία ποδοσφαιρική ομάδα και τον ολιγάρχη ιδιοκτήτη της, μπορεί να εξαφανίζει τα ψήγματα εργασιακής νομοθεσίας μέσα σε ένα δίμηνο από την εκλογή της ώστε να επικρατήσει το no rules στην αγορά εργασίας και να ικανοποιήσει τους προστάτες της ή ακόμη και να καταργεί πραξικοπηματικά την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Γενικώς η πρώτη φορά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση -που φυσικά δεν εξελέγει προβάλλοντας τις πραγματικές της θέσεις-, μπορεί να κάνει ότι θέλει για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Όχι όμως να τα κάνει αυτά η οποιαδήποτε κυβέρνηση και κυρίως μία κυβέρνηση που δεν έχει πάρει την άδειά τους και δεν λειτουργεί σαν εντολοδόχος τους.

Πέρα από το ομαδικό bullying που εξαπέλυσαν οι μπάτσοι της ενημέρωσης και τα φληναφήματα του Άδωνι η μόνη σοβαρή κριτική σε μία αράδα μόλις ήταν του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε ότι “δεν ελέγχονται οι αρμοί της εξουσίας, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα”. Ο κ. Κουτσούμπας σκοπίμως υποτιμά τον πολιτικό του αντίπαλο -όπως τον εκλαμβάνει. Γιατί μετά από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων με το ευρωπαϊκό και εγχώριο κατεστημένο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλάβει πολύ καλά πώς λειτουργεί ο βαθύς καπιταλισμός. Ωστόσο έχει δίκιο ο κ. Κουτσούμπας ότι οι αρμοί της εξουσίας δεν ελέγχονται μέσω μίας κυβερνητικής αλλαγής. Χρειάζεται μία κοινωνία ώριμη και πρόθυμη να στηρίξει με την συμμετοχή της βαθιές αλλαγές στην λειτουργία του συστήματος για να ελεγχθούν οι αρμοί της πραγματικής εξουσίας και εκεί η πρωτοδεύτερη φορά αριστερά έχει πολύ δουλειά να κάνει. Ξεκινώντας από τον εαυτό της…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments