Άποψη

Ελληνοτουρκικά: Ας συνεννοηθούμε ποιο μήνυμα θέλουμε να στείλουμε στον Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Ας συνεννοηθούμε ποιο μήνυμα θέλουμε να στείλουμε στον Ερντογάν
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αναγκαιότητα για ένα κοινό διακομματικό μήνυμα από τη χώρα μας προς τον Ερντογάν.
Ούτε ένα 24ωρο μετά από δύο εκδηλώσεις-συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Ελλάδα “έχει αρχίσει να κατανοεί τις θέσεις μας και τη νέα κατάσταση στη Μεσόγειο“… Η δήλωση Ερντογάν απλά αποδεικνύει ότι η Άγκυρα παρακολουθεί ,βλέπει ,ακούει και αναλύει όλα όσα λέγονται και συμβαίνουν στην Αθήνα.
Αν οι αναλύσεις της και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι ορθά, αποτελεί θέμα άλλης συζήτησης. Το βέβαιο είναι ότι δεν “αφήνει τίποτα να πέσει κάτω”. Οι συζητήσεις που έγιναν από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΔΙΚΤΥΟ, εξέπεμψαν ένα μήνυμα που είναι διαφορετικό απ΄ αυτό που η κυβέρνηση θέλει να στείλει στην Άγκυρα. Όλα μπορούν να λυθούν μόνο με συζήτηση, διάλογο και αν δεν προκύψει λύση θα τη ζητήσουμε από τη Χάγη. Η επιχειρηματικότητα και ο στόχος της ευημερίας, μπορούν να ξεπεράσουν τις αντιθέσεις.

Αυτές είναι με λίγα λόγια οι απόψεις που εκφράστηκαν στις εκδηλώσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί μεταξύ άλλων και το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από αποφάσεις και κινήσεις της στα ελληνοτουρκικά, έχει κατανοήσει ότι η Τουρκία επιδιώκει να μας πάει σ΄ ένα τραπέζι συζήτησης, με ατζέντα που δεν μπορεί να δεχτεί η Αθήνα. Γι΄ αυτό και θέλει να κρατήσει “ζωντανό” το μήνυμα της αποφασιστικότητας και της αποτροπής. Μήπως να συνεννοηθούμε για να μη δίνουμε την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν να δημιουργεί εντυπώσεις με δηλώσεις που προκαλούν καχυποψία στους Έλληνες πολίτες;
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τις δημόσιες τοποθετήσεις και τον διάλογο για τα ελληνοτουρκικά και το πως πρέπει η χώρα να τα διαχειριστεί. Αυτό έλειπε… Ωστόσο για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις για το ποιος χαράσσει την πολιτική σ΄ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την απέναντι πλευρά. Μήνυμα που θα περιλαμβάνει τη σαφή ελληνική θέση για τις “κόκκινες γραμμές” μας και για το πως εννοούμε τον όποιο διάλογο.

Κυρίως όμως θα ΄ναι ένα μήνυμα που θα φέρει την υπογραφή όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της χώρας.

Κι αυτό μπορεί να γίνει με μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών , την οποία άγνωστο γιατί η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει.Όπως έχει η κατάσταση καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να τα διαχειριστεί τα ελληνοτουρκικά. Οι αποφάσεις που ενδέχεται να χρειαστεί να πάρει είναι πολύ “βαριές” με ανάλογο πολιτικό κόστος. Επειδή όμως το ζητούμενο δεν είναι αν θα κερδίσει ή θα χάσει η όποια κυβέρνηση, αλλά πως θα βγει κερδισμένη η χώρα, ας κάνουμε το αυτονόητο, έστω για μία φορά: να συνεννοηθούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments