Πολιτική

Νότης Μηταράκης: Ζητά τη συμμετοχή υπουργείων και τοπικών φορέων των νησιών για το κλείσιμο των ΚΥΤ

Νότης Μηταράκης: Με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς του Βορείου Αιγαίου, ο Νότης Μηταράκης ζητά να μπει λουκέτο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων.

Νότης Μηταράκης: Επιστολή με την οποία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στην Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ομάδα εργασίας αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων, εκκένωσής τους από τους διαμένοντες, καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Απριλίου.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 140 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας ζουν στην Μόρια:

Τουλάχιστον 140 παιδιά με σύνθετα και σοβαρά νοσήματα διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με ανακοίνωσή τους και κάνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τα παιδιά αυτά στην ηπειρωτική Ελλάδα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουν κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Η οργάνωση παραθέτει τη μαρτυρία της Σαμσεγιέ από το Αφγανιστάν, που μένει στη Μόρια: «Η κόρη μου, Ζάχρα, πάσχει από αυτισμό, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε ένα πολύ μικρό χώρο χωρίς σχεδόν καθόλου ρεύμα. Την πιάνουν συχνά επιληπτικές κρίσεις μέσα στο βράδυ και δεν υπάρχει κανείς να μας βοηθήσει. Το μόνο που θέλω είναι να είμαστε σε ένα μέρος, όπου η κόρη μου θα μπορεί να παίξει σαν τα άλλα παιδιά και να την δει ένας καλός γιατρός».

Από τον Μάρτιο του 2019, οι γιατροί στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έξω από τον ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο έχουν δει πάνω από 270 παιδιά με χρόνια και σύνθετα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, επιληψία και διαβήτη. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη, την οποία δεν μπορεί να τους προσφέρει η κλινική της οργάνωσης. Όπως εξηγούν, το δημόσιο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, επίσης, δεν δύναται να προσφέρει φροντίδα σε αυτόν τον πρόσθετο αριθμό ασθενών, ενώ ορισμένες εξειδικευμένες υπηρεσίες δεν είναι καν διαθέσιμες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο