Βουλή – Ασφαλιστικό: Τοποθετήσεις εισηγητών της αντιπολίτευσης
Βουλή – Ασφαλιστικό: «To ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή μετά από μια μακρά περίοδο επικοινωνιακού ορυμαγδού και ακραίας προπαγάνδας για δήθεν γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα και ένας κερδίζει. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες επιβαρύνονται για να γίνει ένα μεγάλο δώρο σε έναν». Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019.
‘Αρα, δεν μπορεί να μιλάει για γενικευμένες αυξήσεις τη στιγμή που μειώνει τη συνολική δαπάνη. Ο κ. υπουργός δεν τολμά να συγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 με την εκτέλεση του 2019. Βάζει τον πήχη στα μνημόνια και αυτό πρέπει να το πει στους συνταξιούχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και όχι έξωθεν καταναγκασμός. Είναι επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο».
Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο «έχει τρεις περικοπές συντάξεων:
α) Την περικοπή της μόνιμης 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για υψηλότερες συντάξεις- για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό.
β) Την περικοπή της σύνταξης για πρώτη φορά κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως τιμωρητική διάταξη. Την ίδια στιγμή, οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της ΝΔ θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μία ρύθμιση ευνοιοκρατίας για τον κομματικό στρατό.
γ) Το ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από 2% σε 0,5%».
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε ότι η κυβέρνηση ξέχασε την υπόσχεση του πρωθυπουργού για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντικατάστασή του από ένα άλλο ασφαλιστικό σύστημα. Στην απαρχή της μεταμνημονιακής εποχής, είπε ο κ. Μουλκιώτης, «θα περίμενε κανείς ότι αυτό το νομοθέτημα θα διόρθωνε αδικίες και θα έβαζε τα πρώτα θεμέλια για την επιστροφή μέρους από το 45% των συντάξεων που χάθηκε κατά την περίοδο της κρίσης. Στην πράξη, όμως, επιβεβαιώνει ότι, όπως και η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου και επέρχονται επουσιώδεις τροποποιήσεις, οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις του Οκτωβρίου του 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Μουλκιώτη, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ «συνυπογράφει ρητά τις τεράστιες μειώσεις που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» αλλά δεν στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ΕΚΑΣ, το Ασφαλιστικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, και τα ΚΕΠΑ «με τα οποία εξασφαλίστηκε η ενιαία υγειονομική κρίση στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας όλων των ασφαλισμένων». Υπενθύμισε επίσης, ότι «ήταν δική μας μεταρρύθμιση η σύσταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής». Όσο για τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού, είπε ότι «καμία αναλογιστική μελέτη δεν μπορεί με ορίζοντα πενήντα ετών να προβλέψει με ασφάλεια ποιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, τις αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας μπροστά σε μια φυσική καταστροφή ή μια πανδημία».
Ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν ακόμη νέο αντιασφαλιστικό νόμο και να επιβάλει μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει την απαγόρευση των διαδηλώσεων, κλιμακώνοντας με αυτό τον τρόπο την αντεργατική και αντιλαϊκή της επίθεση σε όλα τα μέτωπα, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιχειρεί να διοργανώσει ένα συνέδριο-παρωδία με διάτρητες διαδικασίες- εξπρές, με δεκάδες νόθους αντιπροσώπους, αλλά και εκπροσώπους της εργοδοσίας, σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας».
Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος, είναι «ένα συνέδριο υπό αστυνομική κατοχή.
Ένα συνέδριο κλειστό στους εργαζόμενους και στους εκπροσώπους του, κλειστό στους δημοσιογράφους, αλλά ανοιχτό στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, για να μπορούν να παρεμβαίνουν ανοιχτά στα συνδικάτα». Το ότι το συνέδριο πραγματοποιείται «με την ευγενική χορηγία των δυνάμεων καταστολής στην ηγετική ομάδα του Παναγόπουλου, του Καραγεωργόπουλου, του Κιουτσούκη και του Βασιλόπουλου, αποτελεί και την επιβράβευση αυτής της ηγετικής ομάδας από την κυβέρνηση, για τη στάση την οποία κράτησαν απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Βρούτση, το οποίο χειροκρότησαν και κράτησαν ανοιχτή απεργοσπαστική στάση» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Σημείωσε, δε, ότι με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «παίρνει τη σκυτάλη στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και πλέον μπορούμε να μιλάμε για ασφαλιστικό σύστημα Κατρούγκαλου-Βρούτση. Με τις σημερινές διατάξεις «κάνει κάποια μικρομερεμέτια» αλλά νομιμοποιεί το «μαζικό ριφιφί» που έγινε σε βάρος των συνταξιούχων όλα αυτά τα χρόνια, και που φτάνουν για κάθε συνταξιούχο, το 40% με 50% από τα χρόνια της κρίσης και μετά.
Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, είπε ότι με το νομοσχέδιο, οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από την αύξηση των εισφορών της υποχρεωτικής βασικής κατηγορίας στα 220 ευρώ, από 185 ευρώ σήμερα. «Η κατηγορία αυτή θεωρείται πως αφορά το 83% των αυτοαπασχολούμενων που αποτελούν το 35% των εργαζομένων στην Ελλάδα, άρα περί τους 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους από τους οποίους το ΕΦΚΑ θα εισπράξει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ»είπε ο κ. Βιλιάρδος.
Από το ΜέΡΑ25, η εισηγήτρια του κόμματος Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι γνήσιο τέκνο του μνημονίου ή αλλιώς η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, με μόνο εξαίρεση την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα». Ο λόγος που απορρίπτουμε το σχέδιο νόμου είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει όλες τις μνημονιακές περικοπές και εμπεδώνει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη λογική που καταργεί τη διαγενεακή αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή για χάρη ενός ατομικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, είπε η κα Απατζίδη.
Για απελευθέρωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με το νέο ασφαλιστικό έκανε λόγο ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.
Απαντώντας στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σιμόπουλος σημείωσε ότι οι ελάχιστοι συνάδελφοι της από τον ΣΥΡΙΖΑ «που έχουν κάποτε σηκώσει το πρωί το κεπέγκι ή το στόρι του μαγαζιού τους ή έβαλαν το κλειδί στην πόρτα του γραφείου τους, θα της εξηγήσουν πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στραγγάλιζαν τους μικρομεσαίους, διότι η αξιολόγηση τους εξαρτάτο από τον αριθμό των παραβάσεων που βεβαίωναν. Έτσι εστρέφοντο κατά δικαίων και αδίκων».
Συνέχισε μάλιστα, τονίζοντας ότι με την αιτιολογημένη απόλυση ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν θα έκανε προσλήψεις από την στιγμή που θα έπρεπε να εξηγήσει κατόπιν στην επιθεώρηση εργασίας την οποιαδήποτε απόφαση και πολύ σωστά η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε τη σχετική ρύθμιση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας