Οικονομία

Κατώτατος μισθός Ελλάδα: Ξεκινά η διαβούλευση για την αύξησή του

Κατώτατος μισθός Ελλάδα: Ξεκινά η διαβούλευση για την αύξησή του
Κατώτατος μισθός Ελλάδα: Μέσα στον Μάρτιο θα είναι έτοιμη η έκθεση αξιολόγησης της προηγούμενης αύξησης. Προχωρά σύμφωνα με την Κομισιόν το σχέδιο καταπολέμησης της μαύρης εργασίας.

Κατώτατος μισθός Ελλάδα: Στο τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμη η έκθεση αξιολόγησης της αύξησης που δόθηκε το 2019, με τη συνδρομή και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποκαλύπτει η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% καθώς και της κατάργησης του υπό-κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών η οποία υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από την Ε.Ε. με την τεχνική υποστήριξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα, ήδη στις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η νέα διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επόμενη επικαιροποίηση, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, δηλαδή για το εάν θα δοθεί φέτος αύξηση και πόση.

Μετά από αυτή τη διαβούλευση και την σύνταξη έκθεσης με συστάσεις επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ειδικά διορισμένων για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Κι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι τεχνοκράτες της Ε.Ε., ο νόμος προβλέπει ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε μια υγιή οικονομική ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας, τον ρυθμό ανάπτυξης, την παραγωγικότητα, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς, καθώς και τα πορίσματα της εκ των υστέρων αξιολόγησης της προηγούμενης αύξησης.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020 με την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θεσπίζεται το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Η αδήλωτη εργασία

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκθεση στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης 2017-2019 για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που προώθησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αδήλωτη εργασία, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων θεσμικών οργάνων και τη βελτίωση της ικανότητας ανίχνευσης της αδήλωτης εργασίας.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πλέον, σχεδιάζει τη συνέχεια. Η αρχή έγινε στις αρχές του έτους, με την αναθεώρηση των προστίμων για αδήλωτη εργασία με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: i) τη σοβαρότητα της παράβασης · ii) τον αριθμό των εργαζομένων · iii) τις επανειλημμένες κυρώσεις για παρόμοιες παραβάσεις · iv) τον αριθμό των εργαζομένων που πλήττονται · και v) το μέγεθος της επιχείρησης.

Τα νέα πρόστιμα κυμαίνονται από €300 για μικρά αδικήματα σε επιχειρήσεις με 1 έως 10 εργαζόμενους έως €8.000 για πολύ υψηλά αδικήματα σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους. Παράλληλα, το υπουργείο προετοιμάζει για πρώτη φορά κώδικα δεοντολογίας για την επιθεώρηση, καθώς και για την κατάρτιση και την εκπαίδευση επιθεωρητών εμπνευσμένων από τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από ορισμένα πρόσφατα πρόσθετα βήματα για τον περιορισμό της καταχρηστικής χρήσης της μερικής απασχόλησης, η οποία συχνά καλύπτει την αδήλωτη εργασία πλήρους απασχόλησης. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η αύξηση των αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης για τους εργαζομένους με μερική απασχόληση, η καταγραφή του χρόνου εργασίας σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα, καθώς και ένα ηλεκτρονικό μητρώο για τις μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις.

πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments