Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης κορωνοϊός: Ανακοινώνει μέτρα για τον ιό

Κυριάκος Μητσοτάκης κορωνοϊός: Ανακοινώνει μέτρα για τον ιό
Κυριάκος Μητσοτάκης κορωνοϊός: Ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αναμένεται να κάνει αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης κορωνοϊός: Ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία έχει καλέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ της Τρίτης από την Αυστρία και την Τετάρτη αναμένεται να κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Σημειώνεται πως η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προστασίας των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας που διενεργεί.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».

Όπως ανακοινώθηκε, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες. Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από τον COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών. Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
  • Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Το μεσημέρι της Τρίτης εξελίχθηκε πολύωρη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε στην ανακοίνωση πέντε νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε 89 τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα πέντε νέα κρούσματα, οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Κατά την ίδια ενημέρωση επιβαρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και η κατάστασή του κρίνεται πλέον κρίσιμη.

Η αυξημένη δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες έξι ημέρες και η οποία είχε ως επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα και τα «εισαγόμενα» κρούσματα από το Ισραήλ, σημείωσε μια καμπή, μία κομβική μετάβαση, την οποία επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας: εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα κρούσματα της νόσου Covid-19, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό είτε μέσω ταξιδιού σε ενδημική χώρα είτε μέσω επαφής με πρόσωπο που έχει ταξιδέψει ή που έχει νοσήσει.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο ειδικός, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και ότι μπορεί να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, που αποτελούν δηλαδή εστίες μετάδοσης χωρίς να το γνωρίζουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments