Κόσμος

Κορωνοϊός πανδημία: Ποια η διαφορά της από την επιδημία

Κορωνοϊός πανδημία: Ποια η διαφορά της από την επιδημία
Κορωνοϊός πανδημία: Πανδημία χαρακτηρίζει πλέον τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ποια η διαφορά από την επιδημία.

Κορωνοϊός πανδημία: Πανδημία κήρυξε τον κορωνοϊό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλον τον κόσμο ανέρχονται σε 121.564. Τη ζωή τους έχουν χάσει 4.373 άτομα ενώ έχουν ιαθεί 66.239. Η Κίνα έχει τον πρώτο λόγο με 80.969 κρούσματα, ακολουθεί η Ιταλία με 10.149 και το Ιράν με 9.000. Ποια είναι η διαφορά, όμως, ανάμεσα στις έννοιες επιδημία και πανδημία;

Πανδημία είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά στον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία. Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης, γενικά, δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης.

Πιο προσφάτες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Ιστορικές πανδημίες περιλαμβάνουν:

  • Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
  • Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσο της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
  • Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
  • Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.

Αντιθέτως ως επιδημία χαρακτηρίζονται οι εξάρσεις ασθενειών που εμφανίζονται σε έναν ανθρώπινο πληθυσμό και δεδομένη χρονική περίοδο, σε βαθμό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Μπορεί να περιορίζεται γεωγραφικά σε ένα τόπο ή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί και εκτός των γεωγραφικών ορίων μιας χώρας, ορίζεται ως πανδημία.

Σημειώνεται, πως στην Ιταλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως μετά την Κίνα που πλήττεται από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους 631 άτομα. Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, σήμανε και πάλι συναγερμό αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα που σήμερα είναι τουλάχιστον 2.500. «Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορωνοϊού μόνο στην Λομβαρδία», σημείωσε ο Ατίλιο Φοντάνα και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια. Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1.023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments