Chipita: Από το μηδέν στην κορυφή – Πως ο Θεοδωρόπουλος “απογείωσε” την εταιρεία
Chipita: Το 1973 τρεις εργολάβοι οικοδομών, οι αδερφοί Γαβαλάκη, αποφάσισαν να ιδρύσουν την εταιρεία επιθυμώντας να επενδύσουν τα χρήματα τους σε κάτι εντελώς διαφορετικό από την ιδιότητά τους. Δημιουργούν λοιπόν την Chipita που είχε ως κύριο αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία snack, και όλοι τότε γνωρίζουν τα Extra τυρογαριδάκια. Την περίοδο εκείνη τα αδέρφια νοίκιασαν ένα κτίριο κάπου στον Κηφισό και ξεκίνησαν την παραγωγή.
Το 1986 κάνει την εμφάνισή του ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ένας 28άρης με όνειρα και μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον, εκείνος επενδύει τα χρήματα του στην εταιρεία των αδερφών αποκτώντας το 50% των μετοχών. Κίνηση που θεωρήθηκε άμεσα σοφή καθώς η δυναμική παρουσία και οι καινοτόμες ιδέες του απογείωσαν την επιχείρηση. Ήταν δική του ιδέα άλλωστε το 1988 να κυκλοφορήσει στην αγορά πατατάκια, τα οποία αυτομάτως έγιναν ανάρπαστα και έφεραν χρήμα στα ταμεία.
Ο “δαιμόνιος” Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπό 50% από τους αδερφούς Γαβαλάκη με την εταιρεία να του ανήκει πλέον στο 100%. Το 1990 όμως μεταβιβάζει μέσω της εταιρείας Εurohellenic το 50% του μετοχικού πακέτου σε ξένους επενδυτές. Τα ξένα κεφάλαια ενδυνάμωσαν την ήδη ανεπτυγμένη επιχείρηση και το 1991 κυκλοφορεί στην αγορά το croissant 7DAYS ενώ στην συνέχεια ήρθε το mini 7DAYS.
Οι επενδυτές έφεραν άλλον αέρα στην Chipita και η απόφαση για μετεγκατάσταση δεν άργησε να έρθει. Η εταιρεία μετέφερε τις δραστηριότητες της στην Βιομηχανική περιοχή της Λαμίας και άμεσα ξεκίνησαν οι …μηχανές για ιδέες με νέα προϊόντα. Το 1992 στην μετοχική “πίτα” μπαίνει ένας επιχειρηματίας από την Σαουδική Αραβία, ο Κhaled Οlayan, ο οποίος στήριξε την εταιρεία.
Ήρθαν τα Bake Rolls
Όταν πλέον η παραγωγή στο εργοστάσιο της Λαμίας μπήκε σε σειρά τα Bake Rolls ήταν γεγονός. Αυτά τα μικρά, στρογγυλά και καλοψημένα chips ψωμιού κατέκτησαν ραγδαία την αγορά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μια πλειάδα χωρών. Το 1996 η επιτυχία με τα Bake Rolls άνοιξε τους ορίζοντες και δημιούργησε νέες εργοστασιακές μονάδες σε Αίγυπτο, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ινδία, Μαλαισία και Τουρκία. Συγχρόνως άνοιξε και εμπορικά γραφεία σε ακόμα περισσότερες χώρες όπως: Τσεχία, Ουκρανία, Σερβία, Σλοβακία, Γερμανία και Ουγγαρία.
Το 2000 η Chipita ξεκινά συνεργασία με την Ρepsico με στόχο την κοινή παραγωγή και διάθεση προϊόντων στην Λατινική Αμερική. Στη συνέχεια ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος επεκτείνεται και στη Ρωσία εξαγοράζοντας τον όμιλο εταιρειών ΕldiΙ και Κrasnoselskaya. Το 2004 δημιουργεί δεσμούς συνεργασίας με τον όμιλο Δαυΐδ-Λεβέντη για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στη Νιγηρία.
Ο πολυπράγμων Σπύρος Θεοδωρόπουλος βλέποντας την εταιρεία του να “προσπερνά” άλλες που δεν περίμενε, έκανε ακόμα έναν επενδυτικό βήμα. Σε συνεννόηση και με τον φίλο του Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ιδιοκτήτη της ΔΕΛΤΑ, κατέληξαν από κοινού το 2005 να συγχωνεύσουν τις επιχειρήσεις τους, έτσι μια νέα εταιρεία με την ονομασία Vivartia ΑΕ γεννήθηκε. Μετά από δύο χρόνια η Vivartia ΑΕ περνά υπό τον έλεγχο της MIG και ο Θεοδωρόπουλος μη μπορώντας να αποχωριστεί την εταιρεία που μόνος του οδήγησε στην κορυφή, συνέχισε ως Διευθύνων Σύμβουλος.
Το 2009 ο Θεοδωρόπουλος πουλάει το μερίδιο που κατείχε στη Vivartia ΑΕ και αποχωρεί. Μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς αλλά και αρκετούς που δεν απόρησαν διόλου γιατί ήταν πεπεισμένο ότι κάτι άλλο έχει στο μυαλό του ο πολυμήχανος επιχειρηματίας που διακατέχεται από οξυδέρκεια και επιμονή. Κι αυτό αποδείχτηκε το 2010 όταν δημιουργεί τη νέα Chipita ΑΕ με βασικούς μετόχους τον ίδιο και τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Κhaled Οlayan. Η μετοχική σύνθεση είχε ως εξής: 20% κατείχε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ξένος επιχειρηματίας 70% και το υπόλοιπο ποσοστό κατείχε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών.
Το “σύστημα” με τις εξαγορές λειτουργούσε πολύ καλά με το διοικητικό συμβούλιο το 2017 να αποκτά την αλλαντοβιομηχανία “Νίκας” και με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν με μια επενδυτική “ένεση” 23ων εκατομμυρίων να την αναδιαρθρώσουν. Έπειτα ένα ποσοστό της τάξεως του 14% της εταιρείας Wonderplant περνά στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Ο επιχειρηματίας αξίζει να σημειωθεί ότι αείποτε πίστευε στην δυναμική της ελληνικής οικονομίας παρά την κρίση που λίγο έλειψε να εξαφανίσει μεγάλο μερίδιο επιχειρήσεων.
Στο σήμερα
Σήμερα η Chipita δραστηριοποιείται διεθνώς σε 4 μεγάλες κατηγορίες προϊόντων: τα croissants και παρεμφερή προϊόντα ζύμης, τα αλμυρά snacks (Bake Rolls), τα cakes και τα ζαχαρώδη προϊόντα. Η Chipita προσφέρει τα προϊόντα της στους καταναλωτές 67 χωρών συνολικά, είτε απευθείας είτε μέσω στρατηγικών συνεργασιών, τα οποία παράγονται σε 18 εργοστάσια 14 διαφορετικών χωρών. Κάθε χρόνο παράγει 4,5 δισ. προϊόντα, με περισσότερα από 500 χιλ. σημεία πώλησης σε πέντε ηπείρους, ενώ τα προϊόντα της δοκιμάζουν 1 δισ. Καταναλωτές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας