Άποψη

Ολίγην εκκλησία από την κυβέρνηση όπως ολίγον έγκυος

Ολίγην εκκλησία από την κυβέρνηση όπως ολίγον έγκυος
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία και τις θέσεις αυτής εν μέσω κρίσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Είτε ο κορωνοϊός μεταδίδεται σε όλες τις συναθροίσεις και τις συνάξεις, άρα και στις εκκλησίες, όπως λένε ανεξαιρέτως όλοι οι επιστήμονες ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, είτε τις αποφεύγει όπως λέει μέχρι στιγμής η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Εάν ισχύει ότι σε όλες τις συναθροίσεις και ο ιός μεταδίδεται, τότε οι εκκλησίες θα πρέπει να κλείσουν, όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Με κλειστούς τους ναούς δεν υφίσταται και το θεολογικό ζήτημα της θείας κοινωνίας. Μέχρι στιγμής δυστυχώς η Ιεραρχία της Εκκλησίας θεωρεί ότι “ο Ναός τοῦ Χριστοῦ όχι μόνο δεν μεταδίδει την οποιαδήποτε νόσον αλλά αντιθέτως αποτελεί ιατρείον και της ψυχής και του σώματος του κάθε πιστού χριστιανού”, όπως ήταν το μήνυμα του πρώην Αιγιαλείας και Καλαβρύτων προς τον πρωθυπουργό που φρόντισε να κοινοποιήσει και στα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είναι ο μόνος, δυστυχώς είναι πολλοί οι ιερείς όλων των βαθμίδων και φυσικά οι θρησκόληπτοι που νομίζουν ότι ο κορωνοϊός δεν διαβαίνει τις πόρτες των ναών. Φάνηκε από τις χθεσινές λειτουργίες.

Το τι πιστεύει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι θρησκόληπτοι είναι το ένα. Το σημαντικό όμως είναι τι πιστεύει η κυβέρνηση και αν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας. Γιατί αν η κυβέρνηση συμφωνεί με τον πρώην Αιγιαλείας και την Ιεραρχία, τότε θα πρέπει να αφήσει ανοικτές τις εκκλησίες. Εάν όμως συμφωνεί με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τότε θα πρέπει με τον δέοντα σεβασμό να ζητήσει από την Ιεραρχία να κλείσει τους ναούς και να σταματήσει να τελεί λειτουργίες και μυστήρια.

Το λένε μεταξύ τους οι πιστοί που προσέρχονται στις εκκλησίες: “αν έλθει η ώρα σου…”. Βεβαίως η αυτοκτονία και ακολούθως η μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ζωής είναι αμάρτημα όπως λένε οι πατέρες ή απλώς ανηθικότητα όπως λέει ο Καντ. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους θρησκόληπτους. Για την φιλελεύθερη κοινωνία μας αν κάποιος θέλει να εκθέσει την ζωή του σε κίνδυνο ας το κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι πριν εκδημίσει στα αιωνίους μονάς θα περάσει από το νοσοκομείο, θα καταλάβει μία θέση ΜΕΘ από τις περιορισμένες που διαθέτει το σύστημα Υγείας και θα την στερήσει από κάποιον άλλο συνάνθρωπο, στέλνοντας εμμέσως εκείνον πριν την ώρα του. Και πιθανότατα μέχρι να φθάσει στο Νοσοκομείο θα έχει μεταδώσει τον ιό και σε μερικούς ακόμη, θα τους υποβάλλει σε ταλαιπωρία και θα επιβαρύνει το σύστημα Υγείας.

Το συμπέρασμα είναι απλό: από την στιγμή που η κυβέρνηση αντελήφθη την σοβαρότητα της κατάστασης και πήρε αυστηρά μέτρα, γιατί ακολουθεί τις συστάσεις τις επιστήμης και όχι των ιερέων, δεν μπορεί να εξαιρέσει τις εκκλησίες. Πολιτική και ηθική υποχρέωσή της είναι να προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού. Να προστατεύσει όλους μας από τους φανατικούς. Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ομοψυχία με τις εκκλησίες να γίνονται μαζικές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού για να μην χάσει η κυβέρνηση τις ψήφους.

ΥΓ. Αλήθεια τι έγινε εκείνο το κόμμα της κοινής λογικής και του ορθού λόγου και οι διανοούμενοί του; Δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τους Ιεράρχες ή την κυβέρνησή τους;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments