Κόσμος

Αυτή δυστυχώς είναι η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων για τον κορωνοϊό

Αυτή δυστυχώς είναι η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων για τον κορωνοϊό
Την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες.

Η πόλη Ουχάν της Κίνας ήταν η πρώτη που πέρασε την κρίση του κορωνοϊού. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Ο ιός έχει εξαλείψει και η πόλη μπαίνει σιγά σιγά σε κανονικότητα. Αντίθετα στην Ευρώπη η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμός.

Οι επιστήμονες ψάχνουν το εμβόλιο, αλλά την ίδια στιγμή έχουν και μια μεγάλη ανησυχία. Αυτή έχει να κάνει με την ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού. Καθημερινά εμφανίζονται όλο και περισσότερες μελέτες σχετικά με τον κορωνοϊο. Μια από αυτές αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί και αναρρώσει από τον ιό θα αποκτήσουν ανοσία σε αυτόν, θα αποκτήσουμε δηλαδή την «ανοσία της αγέλης». Αυτό υποστηρίζει και δημοσίευμα του medium.com, στο οποίο μάλιστα ο Tomas Pueyo γράφει ότι αυτό θα προϋπέθετε ότι ο ιός δεν θα αλλάξει.

Πως μπορεί να γίνει η μετάλλαξη του ιού

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα του medium.com, αυτό φαίνεται να έχει ήδη γίνει -όχι βέβαια σε μεγάλο βαθμό- αλλά κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί και εντύπωση. Οι ιοί με γενετικό υλικό RNA όπως οι κορωνοϊοί ή οι ιοί της γρίπης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έχουν την τάση να μεταλλάσσονται περίπου 100 φορές πιο γρήγορα από τους ιούς με γενετικό υλικό DNA — αν και οι κορωνοϊοί μεταλλάσσονται πιο αργά από τους ιούς της γρίπης.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο καλύτερος τρόπος για έναν ιό να μεταλλαχθεί είναι να έχει εκατομμύρια ευκαιρίες να το κάνει, κάτι που του προσφέρει η στρατηγική μετριασμού της διασποράς: εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μολυνθούν. Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, αυτός είναι και ο λόγος που το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο. Επειδή υπάρχουν τόσα πολλά στελέχη του ιού, με νέα να εξελίσσονται συνέχεια, το εμβόλιο της γρίπης δεν μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε όλα τα στελέχη.

Με άλλα λόγια: η στρατηγική μετριασμού όχι μόνο προϋποθέτει εκατομμύρια θανάτους για μια χώρα όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Στηρίζεται επίσης στο γεγονός ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται τόσο πολύ — κάτι που ξέρουμε ότι δεν ισχύει. Και θα του δώσει δυνατότητα να μεταλλαχθεί. Έτσι όταν θα έχουμε τελειώσει με μερικά εκατομμύρια θανάτους, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μερικά εκατομμύρια ακόμα — κάθε χρόνο. Αυτός ο κορονοϊός θα μπορούσε να γίνει ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός της ζωής, όπως η γρίπη, αλλά πολύ πιο φονικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments