Πολιτική

Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών: LIVE οι ανακοινώσεις για την απαγόρευση μετακίνησης

Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών: LIVE οι ανακοινώσεις για την απαγόρευση μετακίνησης
Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών: Δείτε τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την απαγόρευση μετακίνησης.

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θα ισχύει από αύριο Δευτέρα 23/3. O υφυπουργός ανέφερε αρχικά: Τι σημαίνει και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο η απαγόρευση κυκλοφορίας. Η διασπορά του ιού είναι εύκολη και η κατάσταση στα νοσοκομεία. Η κατάσταση των νοσοκομείων σε άλλες χώρες που δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα, μιλά από μόνη της”.

Στη συνέχεια ανέφερε ποιες εξαιρέσεις υπάρχουν σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας:

  • Μετάβαση από και προς εργασία εργάσιμες ώρες και μόνο
  • Μετάβαση γιατρό ή φαρμακείο
  • Οπου δεν είναι δυνατή η αποστολή αγαθών πρώτης ανάγκης
  • Σε τράπεζα όπου δεν γίνεται ηλεκτρονικά η συναλλαγή
  • για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
  • Κηδεία, γάμο ή βάπτιση υπό το νόμο και μόνο
  • Σωματική άσκηση ή κατοικίδιο ή ανά δύο άτομα στο ενάμιση μέτρο απόσταση
  • Σε κάθε Ι.Χ μόνο ο οδηγός και ως ένα άτομο. δύο άτομα στο κάθε όχημα.

Απαγόρευση παρουσίας σε παιδικές χαρές, πάρκα, άλση, οργανωμένες μαρίνες. Φούρνοι, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κι άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις συνεχίζουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους και συμμορφώνονται στους κανόνες. Σχετικά με όσους εργάζονται ο Νίκος Χαραδλιάς ανέφερε: Ο εργαζόμενος φέρει την σχετική άδεια από τον εργοδότη του για τη μετακίνησή του. Για έξοδο προς σούπερ μάρκετ., φαρμακείο, τράπεζα και κάθε μεμονωμένη κίνηση θέλει τη βεβαίωση τύπου Β’.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε Κυριάκος Πιερρακάκης και ανέφερε ότι οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν στο Forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Τις βεβαιώσεις τύπου Α’ και συμπληρώνεται μία φορά από τον εργαζόμενο. Περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και οικείας και ωράριο εργασίας.

Για τις μετακινήσεις τύπου Β’ υπάρχουν  τρεις εναλλακτικές. Μία βεβαίωση κατ΄εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που γίνεται για έξι λόγους. 1 φαρμακείο ή γιατρό, 2 προμήθεια υλικών πρώτης ανάγκης, 3 σε τράπεζα, 4 για παροχή βοήθεια ανθρώπων σε ανάγκη, 5 μετάβαση σε τελετή, 6 σωματική άσκηση ή έξοδο με κατοικίδιο. Τρόπος 1 η συμπλήρωση φόρμας στο σάιτ, δεύτερος ένα λευκό χαρτί όπου γράφει το λόγο, και τρίτος sms στο 13033 (δωρεάν, δεν κρατάει δεδομένα ο πάροχος) όπου θα αναφέρεται ο αριθμός 1 έως 6 για τους προαναφερθέντες λόγους και το ονοματεπώνυμο.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. 1 Αποστολή SMS Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. 2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. 3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. 5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας 2 Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3 Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο Διεύθυνση κατοικίας Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου μίλησε για τα μέτρα της Αστυνομίας. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν τον περιορισμό το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι να συμπληρώνουν τη φόρμα. Έχοντας μαζί τους το δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και τη σχετική άδεια.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης» και κατέληξε:

«Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments