Κόσμος

Κώστας Συλλιγάρδος: Έτσι σώζεται το Βιετνάμ από τον κορωνοϊό – Συνέντευξη στο pagenews

Κώστας Συλλιγάρδος: Έτσι σώζεται το Βιετνάμ από τον κορωνοϊό – Συνέντευξη στο pagenews
Ο Κώστας Συλλιγάρδος μιλά στο pagenews για τα μέτρα της κυβέρνησης του Βιετνάμ που μέχρι στιγμής έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Κώστας Συλλιγάρδος είναι ο Έλληνας που έχει το μεγαλύτερο φροντιστήριο ξένων γνωσσών στο Βιετνάμ. Μια χώρα η οποία έχει μόλις 94 κρούσματα κορωνοϊού (μέχρι και χθες) και κανένα θάνατο. Ο ίδιος μίλησε στο pagenews για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Βιετνάμ σήμερα με την εξάπλωση του κορωνοϊού και αποκαλύπτει πως οι γρήγορες αποφάσεις της βιετναμέζικης κυβέρνησης έχουν προστατέψει μέχρι στιγμής τη χώρα. “Το πρώτο διάστημα βρέθηκαν 16 άτομα θετικά στον Covid-19 όπου σχετίζονται με επισκέπτες από την Wuhan στην περίοδο 23 Ιανουάριου έως 13 Φλεβάρη τα οποία νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν.

Έκτοτε και για τρεις εβδομάδες δεν είχαμε ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα. Ο Υπουργός υγείας και οι ειδικοί τόνιζαν ότι ο πρώτος γύρος κερδήθηκε αλλά τα μετρά πρέπει να συνεχιστούν ώστε να θωρακιστεί η χώρα, όπως επίσης και η ενημέρωση για τα μέτρα ασφάλειας πρέπει να ενταθεί. Στις 6 Μάρτιου το επόμενο κρούσμα στην πρωτεύουσα Ανοϊ από Βιετναμέζα που ήρθε στις 3 Μαρτίου από την εβδομάδα μόδας στην Ιταλία με ήπια συμπτώματα μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να ενημερώσει τις αρχές για το ιστορικό ταξιδιού και της υγείας της.

Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα έβαλαν σε καραντίνα 200 άτομα που είχαν επαφή μαζί της και ο στρατός ανέλαβε την απολύμανση και το κλείσιμο της περιοχής γύρω από την οικία της. Μέχρι τις 10 Μάρτιου είχαμε 35 κρούσματα τα οποία οφείλονται στην παραπάνω περίπτωση αφού μετέδωσε το ιό σε κάποιους από το πλήρωμα ,επιβάτες του αεροπλάνου ,στον οδηγό που την μετέφερε σπίτι της ,σε φίλους και συγγενείς. Οι αρχές στο Ανοϊ κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Την ίδια μέρα μία άλλη Βιετναμέζα που έρχεται από τις ΗΠΑ και το Κατάρ μεταδίδει το ιό στους γύρω της. Στις 14 Μαρτίου έχουμε ακόμα δύο περιπτώσεις επαναπατρισμού και μια περίπτωση ενός Τσέχο που ήρθε στο Βιετνάμ. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα (22 Μαρτίου) να έχουμε 94 κρούσματα, με το ένα τρίτο να είναι ξένοι υπήκοοι και ΚΑΝΕΝΑ θάνατο. Αναμένεται ο αριθμούς να αυξηθεί διότι 30 χιλιάδες Βιετναμέζοι γυρνάνε στην πατρίδα καταγωγής τους και υποχρεωτικά θα τεθούν σε 14ημερη καραντίνα”.

Όπως αποκαλύπτει στο pagenews ο Κώστας Συλλιγάρδος η στρατηγική της βιετναμέζικης κυβέρνησης βασίστηκε στην πρόληψη και δεν καθυστέρησε να πάρει μέτρα. “Ο αυξανόμενος αριθμός των ασθενών είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην κυβέρνηση του Βιετνάμ. Στις 24 Ιανουαρίου, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το Γιουάν, εγκαταστάθηκαν θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και ξεκίνησε άμεσα η ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

Όπως είπε ο κ. Συλλιγάρδος οι πρώτες οδηγίες ήταν οι εξής:

  •  Πλύνετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικά.
  •  Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με εσωτερικό του αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  •  Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιοδήποτε έχει συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης.
  •  Μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα αυγά.
  • Αποφύγετε την επαφή χωρίς προστασία με ζώα.
  • Φοράτε πάντα μάσκα στους κλειστούς χώρους”.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Συλλιγάρδος ο οποίος έχει το μεγαλύτερο φροντιστήριο ξένων γλωσσών στο Βιετνάμ, η μάσκα κρίθηκε υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στις εισόδους των μέσων μαζικής μεταφοράς έχουν αντισηπτικά, οδηγίες για τα μέτρα ασφάλειας και υποχρεωτική θερμομέτρηση από security κατά την είσοδο. Ενώ από το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε, η ενημέρωση των μέτρων ασφάλειας μέσω SMS σε όλους.

“Το Υπουργείο Παιδείας ανέστειλε όλες τις σχολικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Επιπροσθέτως, επιβάλλονται μέτρα καραντίνας και περιορισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων σε περιοχές όπου βρέθηκαν κρούσματα (6 περιοχές βρίσκονται υπό καθεστώς κλειδώματος), οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην περιπολία και μέτρα ελέγχου. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και επιβολή μέτρων κατά τις διασποράς ψευδών ειδήσεων ήταν άμεση από την αστυνομία.

Σε τρεις πολίτες επιβλήθηκε ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο μετά από ανάρτηση τους στο Facebook που έλεγε ότι βρέθηκαν κρούσματα στην περιοχή τους και δημιούργησαν ανησυχία στο ευρύ κοινό. Όλες οι εκδηλώσεις , συνέδρια , σεμινάρια και το GranPrix της Formula 1 ακυρώθηκαν , οι είσοδοι-έξοδοι σε όλα τα κτίρια ελαχιστοποιήθηκαν σε 1-2 ώστε να ελέγχονται άπαντες.

Απαγορεύτηκε η εξαγωγή εκτός Βιετνάμ μασκών και αντισηπτικών και η αποστολή τους τιμωρείται αυστηρά αφού θέτεις σε κίνδυνο την δημοσιά υγειά. Ο στρατός του Βιετνάμ διεύρυνε τις εγκαταστάσεις καραντίνας για 60.000 άτομα, καθώς χιλιάδες Βιετναμέζοι επιστρέφουν από τις χώρες που έχουν πληγεί από ιούς. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επίσης εστίες Πανεπιστήμιων, εάν χρειαστεί. Επίσης, σχεδιάζεται πακέτο διάσωσης από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις οπού έχουν πληγεί” τονίζει ο κ. Συλλιγάρδος.

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του Βιετνάμ συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα παρακάτω:

  • Aν ένα άτομο έχει μολυνθεί, ολόκληρος ο δρόμος θα αποκλειστεί και όλοι θα είναι στο σπίτι. Θα ψεκάσουν και θα απολυμάνουν ολόκληρο το δρόμο! Θα παρέχουν επίσης φαγητό για κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης.
  • Στις 18 Μαρτίου, το Βιετνάμ σταμάτησε να εκδίδει βίζα σε όλους τους αλλοδαπούς για 30 ημέρες που σημαίνει ουσιαστικό κλείσιμο συνόρων- είχε προηγηθεί κλείσιμο συνόρων σε συγκεκριμένα κράτη (ΕΕ, Κίνα, κα..)
  •  Τα επιβατικά τρένα έχουν αναστείλει την λειτουργία τους.
  • Έξω και μέσα σε κάθε ανελκυστήρα έχει τοποθετηθεί αντισηπτικό , απαγορεύεται να μιλάς στο κινητό και πρέπει εννοείται να φοράς μάσκα.
  • Τέλος, το Βιετνάμ έχει κατασκευάσει το δικό του κιτ ελέγχου Covid-19 και ετοιμάζεται για εξαγωγή 7.500 κιτς στην Φιλανδία και την Ουκρανία.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Συλλιγάρδος υποστηρίζει ότι: “Την πρώτη εβδομάδα ταξίδευα από Βιετνάμ για Ελλάδα μέσω Σιγκαπούρης όπου και στα δυο ασιατικά αεροδρόμια εφαρμοζόταν άριστα οι κανόνες υγειονομικής θωράκισης και πρόληψης. Υπήρχαν κλιμάκια του υγειονομικού , θερμικές κάμερες, το προσωπικό φόραγε μάσκες ,αντισηπτικά παντού και υπήρχε και τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από όλους.

Μέχρι που μπήκα στο αεροπλάνο από Σιγκαπούρη για Ελλάδα και κατάλαβα ότι ζούμε δυο παράλληλες πραγματικότητες. Ένα αεροπλάνο με 90% Ασιάτες οι οποίοι φορούσαν μάσκα, γάντια και μόνο εμείς οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι χωρίς!! Στο Ελευθέριος Βενιζέλος ήμουν πια σίγουρος ότι ήταν πια θέμα χρόνου να έχουμε το πρώτο κρούσμα διότι δεν είχαμε λάβει κανένα μέτρο προφύλαξης και ελέγχου.

Είναι σίγουρα θέμα νοοτροπίας , ενημέρωσης αλλά και έλλειψης πρωτοβουλιών από την πολιτεία. Στην Ασία πήραν μέτρα και στην Ευρώπη έλεγαν ότι ο Covid-19 είναι πιο ακίνδυνος από την κοινή γρίπη. Κατά την γνώμη μου στην Ελλάδα αν και τα αντανακλαστικά μας ήταν καλύτερα από της Ευρώπης, αργήσαμε να κλείσουμε τα σύνορα μας. Είμαστε 27 χώρες στην Ευρώπη και θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά.

Είχαμε 2 μήνες χρόνο να προετοιμαστούμε και να πάρουμε το παράδειγμα από τις Ασιατικές χώρες και όχι να ψάχνουμε να βρούμε σήμερα μάσκες για το προσωπικό υγείας μας σήμερα. Σήμερα έχουμε όλοι την ατομική ευθύνη να μείνουμε στα σπίτια μας και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξουμε , αλλά μην ξεχνάμε την ευθύνη για πρόληψη και προστασία των πολιτών είχαν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όπου δυστυχώς απέτυχαν”.

Τώρα ο κ. Συλλιγάρδος βρίσκεται στο Βιετνάμ και όταν μιλά με τους δικούς του ανθρώπους στην Ελλάδα εκείνοι του μεταφέρουν την κατάσταση από εδώ με την οποία όπως λέει ο κ. Συλλιγάρδος ανησυχεί πάρα πολύ. “Οι φίλοι και οι συγγενείς μου στην Ελλάδα μου μεταφέρουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και όλοι ζουν υπό το καθεστώς του τρόμου, ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία. Ο “βομβαρδισμός” των ειδήσεων, και ο περιορισμός στο σπίτι με στόχο την προφύλαξη από τον Covid-19 έχουν δημιουργήσει μεγάλο ψυχολογικό φόρτο. Ευτύχως οι περισσότεροι είναι ψύχραιμοι και αναμένουν τις εξελίξεις αλλά είναι και κάποιοι που είναι φοβισμένοι, εκνευρισμένοι και ανησυχούν πολύ για το μέλλον τους. Είμαι τυχερός που η αδελφή μου , Χριστινα Συλλιγαρδου είναι ψυχολόγος και έχει αναλάβει την συναισθηματική στήριξη της οικογένειας μου”.

.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments