Κορωνοϊός Ελλάδα: Με ποια ταχύτητα εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα μας
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσίοδρα, 71 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν νοσήσει να ανέρχεται πλέον σε 695. Παράλληλα, στους 17 έχουν αυξηθεί οι νεκροί, αφού τα ξημερώματα κατέληξε και ένας 78χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Ζωντανά η καθημερινή ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιοδρα, για τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Gepostet von pagenews.gr am Montag, 23. März 2020
«Μακάρι εάν μπορούσαμε να είχαμε ένα μαγικό ραβδί και να “παγώσουμε” σε απόσταση δύο μέτρων τον ένα από τον άλλο για 14 ημέρες. Τότε θα εξαφανιζόταν ο ιός και θα πέθαινε από όποια επιφάνεια είχε μολύνει. Και μετά τις 14 ημέρες θα βλέπαμε ποιος είχε συμπτώματα και θα τον απομονώναμε»: Αυτή την ιδανική ιατρική «συνταγή» για την εξάλειψη του νέου κορωνοϊού διατύπωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας φυσικά ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».
Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι ακατόρθωτο αλλά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μέτρα που έχουν πάρει και άλλες χώρες, αλλά η χώρα μας έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο αφού οι κινήσεις έγιναν έγκαιρα και αστραπιαία. Αυτό το «πάγωμα» στον συγχρωτισμό και στις επαφές που μας εκθέτουν στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοιό, έχει τεθει σε εφαρμογή, και οι ειδικοί περιμένουν με αγωνία να δουν πώς θα αποτυπωθεί στον αριθμό των κρουσμάτων τον Απρίλιο.
Η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας κατά το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου φαίνεται να είχε μια αρκετά μεγάλη δυναμική. Αυτό που φαίνεται σήμερα είναι στην ουσία μια εικόνα τις εξάπλωσης του ιού πριν από δύο βδομάδες. Οπότε τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αφορούν τις αρχές Μαρτίου. Και η κυκλοφορία αυξανόταν όπως δείχνουν τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα – μάλιστα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 200 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 695.
Επίσης, οι νεκροί έφτασαν πολύ γρήγορα τους 17, με τον τελευταίο να είναι ένας 78χρονος που κατέληξε στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.
Ο άτυχος 78χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι έχασε τη ζωή του ένας 64χρονος που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Ακόμη 114 άτομα νοσηλεύονται, ενώ 35 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα. Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί 8.000 με 10.000 πολίτες.
Ανακοινώσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως είπε, οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι συνολικά 2.058, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν. Επίσης, ο υπουργός υγείας ζήτησε από όλους του Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό και να μείνουν σπίτι. «Πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό» τόνισε.
Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 8.000 – 10.000
Αυτό αποτυπώνεται στα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι ειδικοί, όπως ανέφερε χθες και ο κ. Τσιόδρας. Την περασμένη εβδομάδα αυτός ο αριθμός ήταν 2.000-3.000 κρούσματα στην κοινότητα. Συνεπώς τα πραγματικά κρούσματα τριπλασιάστηκαν σε λίγες ημέρες, γεγονός που δείχνει τη δυναμική που έχει ο ιός – και κυρίως τη δυναμική που θα είχε αν δεν αναχαιτιζόταν ο κορωνοϊός με τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας, από τις 10 Μαρτίου και μετά. «Εάν επιτραπεί στη λοίμωξη να εξαπλωθεί, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν βαριά θα αυξηθεί σε δραματικά επίπεδα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας τη σημασία των περιοριστικών μέτρων και γιατί δεν πρέπει να χαλαρώσουν το επόμενο διάστημα. Παρότι είναι νωρίς για να κριθούν τα μέτρα, όπως είπε ο καθηγητής, έκανε μια εκτίμηση ότι «δείχνει να έχει μπει κάποιο φρένο στην εξάπλωση, δεν υπάρχει δραματική, επιθετική αύξηση της διασποράς».
Κάτω από 65 ετών επτά στους δέκα ασθενείς
Η επίπτωση της νόσου Covid-19 συνεχίζει να είναι μεγάλη σε άτομα ηλικίας άνω των 65-70 χρόνων καθως και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομαδες, ασθενεις με καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα, διαβήτη και σε ανοσοκαταστολή. Εξαιτίας επιπλοκών από τον ιό μέχρι και χθες είχαν καταλήξει 17 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη. Ολοι είτε είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, είτε ήταν ηλικιωμένοι, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας. Από τα θύματα οι 14 ηταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες.
Σε 114 ανέρχονταν χθες οι νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 35 χρειάστηκαν να διασωληνωθούν. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και είναι όλοι άνδρες εκτός μίας γυναίκας. Το 74% εξ αυτών έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο, το 56% των νοσούντων έως σήμερα, είναι άνδρες. Το 75% των περιπτώσεων, αφορά άτομα ηλικίας από 18 ως 64 ετών, ενώ, άνω των 65 χρόνων είναι το 21% των περιπτώσεων. Αναφορικά με όσα κρούσματα έχουν ελεγχθεί και καταγραφεί, ανέρχονταν μέχρι χθες σε 695, διάσπαρτα σε 28 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, με τον κύριο όγκο να εντοπίζεται στην Αττική. Για 29 άτομα η προσβολή από τον κορωνοϊό και η νόσηση με λοίμωξη Covid-19 είχε μέχρι σημερα αίσια έκβαση, καθώς εχουν λαβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας