Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος πάλι στην Κίνα από τον Hantavirus – Διαφορές και ομοιότητες από τον κορωνοϊό
Τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν όλη η Ευρώπη έχει μπει σε καραντίνα. Αυτό οφείλεται στον κορωνοϊό που ξεκίνησε από την Κίνα. Καθημερινά καταγράφονται θάνατοι από τον ιό. Μέσα στις χώρες που έχουν θανατηφόρα κρούσματα βρίσκεται και η Ελλάδα με 20 συμπολίτες μας να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα άλλος ιός προκάλεσε ανησυχία.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας άνδρας από την πόλη Γουχάν της Κίνας έχασε την ζωή του την ώρα που βρισκόταν σε λεωφορείο με άλλους 32 επιβάτες. Όπως φάνηκε ο άτυχος άνδρας ήταν φορέας του ιού Hantavirus. Αυτή η είδηση προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία. Το γεγονός ότι το περιστατικό έγινε στην πόλη που “γεννήθηκε” ο κορωνοϊός ήταν αρκετό για να προκαλέσει…φρενίτιδα.
Ποιος είναι ο Hantavirus
Σε αντίθετα με τον κορωνοϊό, ο Hantavirus δεν είναι τόσο εύκολο να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. “Η μόλυνση από τρωκτικά μέσα και γύρω από το σπίτι παραμένει ο πρωταρχικός κίνδυνος για έκθεση σε Hantavirus. Ακόμα και τα υγιή άτομα διατρέχουν κίνδυνο για μόλυνση με HPS αν εκτεθούν στον ιό”, αναφέρει στο σάιτ του Κέντρου Έλγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και στη συνέχεια προσθέτει:
“Οι ιοί HPS που απαντώνται στην αμερικανική Ήπειρο ως ιοί του “Νέου Κόσμου” και μπορούν να προκαλέσουν οξύ πνευμονικό σύνδρομο. Επίσης, άλλη κατηγορία ιών HPS, γνωστοί ως ιοί του “παλαιού Κόσμου”, οι οποίοι απαντώνται στην Ευρώπη και την Ασία, μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό με νεφρικό σύνδρομο”.
Πως μεταδίδεται
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο ιός υπάρχει στο σάλιο, τα ούρα και τα περιττώματα των τρωκτικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρετε από άνθρωπο σε άνθρωπο έτσι απλά. Πρέπει πρώτα κάποιος να αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, αφού προηγούμενός έχει αγγίξει ούρα ή κόπρανα τρωκτικών. Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και στην περίπτωση που κάποιο τρωκτικό δαγκώσει έναν άνθρωπο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να αρρωστήσουν, εάν φάνε τρόφιμα μολυσμένα από ούρα ή περιττώματα τρωκτικών. Τα συμπτώματα και η θεραπεία
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λέει ότι τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυϊκούς πόνους, ειδικά στις μεγάλες μυϊκές ομάδες – μηρούς, γοφούς, πλάτη και ώμους. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν πονοκέφαλοι, ζάλη, ρίγη και κοιλιακά προβλήματα, όπως ναυτία, εμετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος.Περίπου το 50% των ασθενών με HPS εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα.
Σχετικά με τη θεραπεία, ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι ο ιός δεν είναι νέος και ήδη υπάρχει εμβόλιο για την καταπολέμηση του. Σε σχετική ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει: Ας σταματήσουν κάποιοι να σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο για το θάνατο Κινέζου από Hantavirus.Παρότι ο Ηantavirus αναφέρεται σε μια επικίνδυνη οικογένεια ιών, δεν είναι συγκρίσιμος με τον κορωνοϊο και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.
Ο Hantavirus δεν είναι νέος ιός, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και ενδεχομένως ενεργός για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων, και είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων.
Τα ψεύτικα μηνύματα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο των ανθρώπων, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μοιράζονται ακόμα πιο ανησυχητικές πληροφορίες, και είναι πιθανό να προκαλέσουν περιττό άγχος στους ανθρώπους που ήδη ανησυχούν για τις πανδημίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας