Η στιγμή που μια ζωή έρχεται στον κόσμο είναι η απόλυτη ευλογία για τον άνθρωπο. Το μόνο καλύτερο από αυτό είναι η μητέρα να γεννήσει δίδυμα. Μπορεί λοιπόν τα δίδυμα να θεωρούνται διπλή χαρά, αλλά αυτό δεν ισχύει για την Νιγηρία . Στα 50 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας βρίσκεται μια ήσυχη κωμόπολη, το Igbo-Ora,με 92.000 κατοίκους που ανήκουν στη φυλή Yoruba.
Σε αυτή την περιοχή οι γεννήσεις δίδυμων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Πέρυσι, η κυβέρνηση χρηματοδότησε ένα φεστιβάλ προς τιμήν τους και παραβρέθηκαν πάνω από… 2.000 δίδυμα αδέλφια. Ως εκ τούτου η πόλη αυτή έχει ονομαστεί «παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων». Τα δίδυμα θεωρούνται από τον πολιτισμό των Yoruba ως δώρο από τον Θεό κι ότι προστατεύονται από τα πνεύματα κι έχουν μαγικές δυνάμεις.
Ευλογία μόνο όταν είναι μαζί
Ωστόσο μπορεί τα δίδυμα να θεωρούνται δώρο και ευλογία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το καθένα μεμονωμένα. Αν το ένα από τα αδέλφια πεθάνει, τότε η προστασία που έχουν εξαφανίζεται. Οι γονείς φτιάχνουν ένα ξύλινο ομοίωμα του νεκρού παιδιού και το φροντίζουν σαν να είναι ζωντανό, εφ’ όρου ζωής.
Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα σε άλλες φυλές της Νιγηρίας. Σε κάποιες περιοχές θεωρούν τα δίδυμα και γενικά τις πολλαπλές γεννήσεις ως βιολογική κατάρα και δείγμα κακής μοίρας και μάλιστα κάποιες εξ αυτών τα θανατώνουν δίνοντάς τους δηλητηριώδη φυτά ή ακόμα χειρότερα τα εγκαταλείπουν σε δωμάτια μέχρι να πεθάνουν από την πείνα. Επίσης, όταν η μητέρα τους πεθαίνει πάνω στη γέννα, τα άτυχα δίδυμα δένονται επάνω στο σώμα της νεκρής μητέρας τους και θάβονται μαζί της.