Διεθνή

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η ανακάλυψη που έφερε αισιοδοξία στους ερευνητές

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η ανακάλυψη που έφερε αισιοδοξία στους ερευνητές
Κορωνοϊός - Εμβόλιο: Ο ιός έχει "γονατίσει" την Ευρώπη και έχει περάσει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως το ευχάριστο νέο έχει να κάνει με τον αργό ρυθμό μετάλλαξης του, που κάνει πιο εύκολη την παρασκευή εμβολίου.

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, o γενετικός κώδικας που έχει ο νέος κορωνοϊός, παραμένει σχετικά σταθερός καθώς η διασπορά του στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι εν εξελίξει. Αυτό υποδηλώνει ότι το εμβόλιο, που είναι θέμα χρόνου να βρεθεί, θα είναι πιθανότατα πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του SARS-CoV-2.

Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται με αργό ρυθμό και αυτό είναι υπέρ μας

Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων που μελετούν τον SARS-CoV-2 υποστηρίζει, ότι ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να μεταλλάσσεται αργά και ότι ένα τελικό εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να αλλάξει πολύ, αν όχι καθόλου, για να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη νόσο COVID-19.

Η βραδεία μετάλλαξη του κορονοϊού, εάν παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, σημαίνει ότι οι λοιμωξιολόγοι μπορούν να βασιστούν για αρκετό χρόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος εμβολίου που θα καταπολεμάει αρκετά αποτελεσματικά τον ιό, προτού κληθούν να βρουν μια νέα σύνθεση αυτού του εμβολίου για να αντιμετωπίσουν κάποιο αναμενόμενο νέο στέλεχος του παθογόνου παράγοντα.

Ο κορωνοϊός έχει υποστεί λίγες μεταλλάξεις μέχρι τώρα

Το στέλεχος του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται τώρα στον κόσμο έχει υποστεί 4-10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του ιού που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον Peter Thielen, μοριακό γενετιστή στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

“Αυτός είναι ένας σχετικά μικρός αριθμός μεταλλάξεων όταν αναλογιστούμε τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει προσβάλλει ο κορωνοϊός. Σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός μετάλλαξης του ιού μας δίνει ελπίδα ότι το εμβόλιο που θα αναπτυχθεί θα ε ίναι μίας και μόνο εφάπαξ χορήγησης, αντί να χρειάζεται ένα νέο εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Αυτή είναι μια εξαιρετική εξέλιξη”, δήλωσε ο Thielen στην Washington Post.

Μικρές ιογενείς μεταλλάξεις, που οδηγούν σε υπερβολικές επιπτώσεις στην κλινική έκβαση των ασθενών δεν είναι κάτι ανήκουστο, ανέφεραν οι ειδικοί, αλλά δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία τέτοια ένδειξη για τον νέο κορωνοϊό. Τα ποσοστά θνησιμότητας σε μέρη όπως η Ιταλία πιθανότατα να οφείλονται σε παράγοντες τοπικών χαρακτηριστικών (υποκείμενα νοσήματα, μέση ηλικία ασθενών κλπ) και όχι σε μεταλλάξεις του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments