Γιάννης Βρούτσης κορωνοϊός: «Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας απαντά, μεταξύ άλλων: «η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις».
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, “τα μέτρα εσωτερικής οργανωτικής ευελιξίας, όπως είναι αυτό της λειτουργίας με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», λαμβάνονται, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν με λιγότερο αριθμό εργαζομένων ή με τη μεταφορά εργαζομένων εντός ομίλων, αλλά με υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας και στις δύο περιπτώσεις. Επισημαίνουμε ότι το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», με εκ περιτροπής εργασία, αφορά αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους και εντάσσονται σε συγκεκριμένο και καθορισμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό, αναγκαίο και επείγον μέτρο, που θα λήξει άμεσα με τον τερματισμό της κρίσης, σε δύο ή τρεις μήνες και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν του εξαμήνου. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η πλήρης κατάρρευση της αγοράς εργασίας και η ενεργοποίηση άλλων δυσχερέστερων μέτρων εκ μέρους των επιχειρήσεων, όπως μαζικές διαθεσιμότητες και απολύσεις. Έτσι, διασώζουμε τις θέσεις εργασίας με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.
Γενικότερα για το θέμα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι, από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα το αγαθό της υγείας. «Να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και τον άνθρωπο. Να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης, περιγράφοντας αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των θέσεων εργασίας και τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ύπαρξή τους και την επόμενη μέρα.
Αναλύοντας τις προοπτικές που διαμορφώνονται το 2020 στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης στη χώρα μας, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι, όπως ανακοίνωσαν τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) το 2020, όλες οι οικονομίες της Ευρώπης θα βρεθούν σε ύφεση, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ενδεικτικό της κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, είναι ότι 60.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αίτηση για τα μέτρα στήριξης μέσα σε μία ημέρα. «Γι’ αυτό, καταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα και να αντιστρέψουμε όλους τους αρνητικούς δείκτες και να βάλουμε μπροστά την οικονομία» αναφέρει χαρακτηριστικά.