Κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξάνονται σταθερά τα κρούσματα – Προβληματισμός για τα νεαρότερα θύματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Οι ασθενείς με Covid – 19 που εισέρχονται στα νοσοκομεία αυξάνονται σταθερά στην Ελλάδα. Οι ειδικοί προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο με άτομα νεότερης ηλικίας που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, 188 ασθενείς βρίσκονται σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια. Πριν απο τρια 24ωρα ο αριθμός των νοσηλευόμενων ήταν 134. Το μεγαλύτερο βάρος σηκώνουν νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.
Οι ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονταν μέχρι χθες σε 57, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν οι 54. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται στα 892, με τα 71 να προστέθηκαν χθες στον σχετικό κατάλογο. Τα θύματα ήταν 27, έως και χθες αργά το βράδυ, εκ των οποίων οι 22 άνδρες, με υποκείμενο νόσημα.
Τσιόδρας LIVE: H καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Gepostet von pagenews.gr am Donnerstag, 26. März 2020
Ανατροπή στη θεραπευτική προσέγγιση της λοίμωξης
Οι ειδικοί έχουν καταλήξει σε βασικά ζητήματα που αφορούν τη θεραπεία των ασθενών. Έχει περάσει άλλωστε ένας μήνας από την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος και η απαρχή εκατοντάδων νοσηλειών σε νοσοκομεία. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, όλες οι θεραπείες χορηγούνται στο πλαίσιο της νοσηλείας, και αυστηρώς μόνο στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα, χθες συνεδρίασε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων και ενέκρινε θεραπευτικό πρωτόκολλο για θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Επίσης, συζήτησε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να δοθεί παρόμοια αγωγή, πάντα υπό στενή ιατρική παρακολούθηση, στην κοινότητα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έναντι της νέας νόσου.
«Επειδή αυτά τα φάρμακα δίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα πλαίσια στενής παρακολούθησης των ασθενών από γιατρό, ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας, κάποια από αυτά έχουν σοβαρές παρενέργειες που αφορούν το αίμα, την καρδιά, το ήπαρ. Καταλαβαίνετε, δε μπορούν και δεν πρέπει να δοθούν μαζικά στον κόσμο ή σε ανθρώπους με ήπια συμπτώματα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα λαμβάνουν προληπτικά οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στο ΕΣΥ, που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς με αποτέλεσμα να νοσούν πολλοί εξ αυτών.
Η ακραία περίπτωση του 42χρονου Γερμανού στην Κρήτη
Ο θάνατος του Γερμανού επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, επιβεβαίωσε ότι, δυστυχώς, ο ιός μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα και σε νεότερους ανθρώπους και να οδηγήσει σε μοιραίες επιπλοκές. Αναφερόμενος στο θανατηφόρο συμβάν ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα» και εξήγησε ότι «πρόκειται για μια επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία είναι σε επαγρύπνηση τις τελευταίες ημέρες όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται τις περιπτώσεις της νόσου. Στον ασθενή μάλιστα από την ομάδα των γιατρών που τον παρακολουθούσαν στην Κρήτη, χορηγούταν ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή, για αυτόν τον σκοπό».
Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως δεν πρόκειται για επιπλοκή που αφορά μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Επικαλέστηκε δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί στην Κίνα και που δείχνουν τη σπανιότητα των επιπλοκών σε υγιείς ανθρώπους. «Αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου, όταν αυτή αφορά ανθρώπους υγιείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, όχι μόνο στην πατρίδα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο ειδικός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας