Ελλάδα

Απαγόρευση κυκλοφορίας χούντα: Αυτά ήταν τα μέτρα για την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της χούντας

Απαγόρευση κυκλοφορίας χούντα: Το Στρατιωτικό κίνημα, που εξερράγη τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Απαγόρευση κυκλοφορίας χούντα: Για πολλούς, κυρίως ηλικιωμένους που έζησαν την μαύρη επταετία της δικτατορίας το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού “χτύπησε” κάπως περίεργα στα αυτιά.

Ένα μέτρο που πριν από 53 χρόνια αποφασίστηκε από το στρατιωτικό κίνημα, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα τις 21ης Απριλίου 1967, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, καταλύοντας  το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλλε μία στυγνή δικτατορία, που διήρκεσε επτά χρόνια.

Το νέο καθεστώς προχώρησε από τις πρώτες ώρες σε κήρυξη στρατιωτικού νόμου για αόριστο χρονικό διάστημα, απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας και καθιέρωση αυστηρής λογοκρισίας. Όσοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους παραπέμπονταν σε έκτακτα στρατοδικεία. Πολλοί συλλαμβάνονταν χωρίς δικαστικό ένταλμα, κρατούνταν χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και αντιμετώπιζαν βασανιστήρια.

Στις πρώτες σελίδες του αθηναϊκού Τύπου εμφανίστηκε εντολή του αρχηγού του ΓΕΣ για τις “Υποχρεώσεις των πολιτών”:

“Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν Απαγορεύομεν

  • Τας εν υπαίθρω συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων.
  • Τας εν κλειστώ χώρω συγκεντρώσεις πλην των δημοσίων θεαμάτων.
  • Την καθ’ οιονδήποτε τρόπον άσκησιν αντεθνικής προπαγάνδας.
  • Την προσωρινήν περίθαλψιν κατ’ οίκον προσώπων μην ενοικούντων μετά της οικογενείας ήτις παρέχει την περίθαλψιν, εάν τούτο δεν δηλωθή εντός δύο ωρών εις την οικείαν Αστυνομικήν Αρχήν.
  • Την κατοχήν, εγκατάστασιν και λειτουργίαν ερασιτεχνικών ραδιοφωνικών σταθμών και παντός μέσου ανταποκρίσεων και διαβιβάσεων…

Οι παραβάται της παρούσης θα παραπέμπτωνται εις το Έκτακτον Στρατοδικείον. Αγγελής Οδυσσεύς Αντιστράτηγος – Αρχηγός ΓΕΣ”

Την ίδια μέρα το πρωί, ανακοινώθηκε και το Βασιλικό Διάταγμα, με το οποίο αναστέλλονταν όλα τα άρθρα – 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 18, 20, 95 και 97 – του Συντάγματος, περί ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, την απαγόρευση της δράσης συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων κλπ.

Οι πρώτες άμεσες ανακοινώσεις της χούντας προς το λαό ήταν για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών στους δρόμους της Αθήνας, ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες, για διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία, για κλείσιμο του Χρηματιστηρίου κλπ. Ετσι, το πρωί της 21ης Απρίλη στην Αθήνα υπήρχε καθεστώς βίας και τρόμου, με τα τανκς, τα στρατιωτικά αυτοκίνητα και τις περιπολίες στρατιωτών στους δρόμους, να κάνουν επιβλητική την κυριαρχία του στρατού, ενώ στην επαρχία οι χωροφύλακες «ζώστηκαν τ’ άρματα» και οπλισμένοι πλέον δημιούργησαν ανάλογο κλίμα μ’ αυτό της πρωτεύουσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο