Κόσμος

Κωρονοϊός νεκροί: Η πανδημία εξαπλώνεται παγκοσμίως – Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία

Κωρονοϊός νεκροί: 38.000 θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, συναγερμός στις ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία οι δύο πρώτες πληγείσες χώρες.

Κωρονοϊός νεκροί: Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεγάλο τμήμα του οποίου βρίσκεται σε καραντίνα με πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα μετακίνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανία έσπασε σήμερα το ημερήσιο ρεκόρ των θανάτων, ενώ στις ΗΠΑ σημαίνει γενικός συναγερμός.

Ο απολογισμός της πανδημίας επιβαρύνθηκε σήμερα με περισσότερους από 38.000 θανάτους ανά τον κόσμο

  • Ιταλία: Ξεπέρασε το φράγμα των 11.000 νεκρών
  • ΗΠΑ: Ξεπέρασαν το όριο των 3.000 θανάτων
  • Ισπανία: 849 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε 24 ώρες

Πρώτη η Ιταλία στους θανάτους από τον φονικό ιό

Στην Ιταλία η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, η καραντίνα αρχίζει να αποδίδει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων.

«Μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στην κορύφωση σε επτά έως δέκα ημέρες, και στην συνέχεια, ευλόγως, στην καθοδική πορεία της μετάδοσης”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι. Η Ιταλία τήρησε σήμερα το μεσημέρι σιγή ενός λεπτού, με τις σημαίες μεσίστιες, στην μνήμη των θυμάτων της επιδημίας και προς τιμήν του υγειονομικού προσωπικού.

Η Ισπανία είναι στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 8.189 νεκρούς, ενώ απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό.

Πάντως ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού. Παντού όπου μαίνεται η πανδημία, αναζητείται το σημείο κορύφωσης του ρυθμού των θανάτων, που θα αναγγείλει την αντιστροφή της τάσης και την αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (163.000) για αυτό το λόγο είναι η ώρα του συναγερμού

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ζουν πλέον υπό περιοριστικό καθεστώς, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρό. Οι γιατροί της Νέας Υόρκης φοβούνται ελλείψεις σε αναπνευστήρες. «Αν υπάρξει μεγάλη ροή ασθενών και περιορισμένος αριθμός αναπνευστήρων… από κει και πέρα πρέπει να κάνεις επιλογή”, λέει ένας νεοϋορκέζος γιατρός.

Στην Γαλλία, όπου περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορωνοϊό στο νοσοκομείο, με ρεκόρ 418 θανάτων σε 24 ώρες, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια του.

«Το πρωί, όταν ξυπνάω , κλαίω. Στο πρωινό, κλαίω. Όταν ετοιμάζομαι, κλαίω… Εκεί στα αποδυτήρια του νοσοκομείου σκουπίζω τα δάκρυά μου. Εισπνέω. Εκπνέω. Οι άνθρωποι στα κρεβάτια τους κλαίνε επίσης και είναι δικό μου χρέος να σκουπίσω τα δάκρυά τους», έγραψε στο Facebook η Ελίζ, νοσηλεύτρια στην Μπεζανσόν. Οι Γάλλοι επιφυλάσσουν κάθε βράδυ ένα χειροκρότημα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο