Κόσμος

Μπιλ Γκέιτς κορωνοϊός: Τα τρία βήματα για να κερδίσουμε τον ιό

Μπιλ Γκέιτς κορωνοϊός: Τα τρία βήματα για να κερδίσουμε τον ιό
Μπιλ Γκέιτς κορωνοϊός: Ο ιδρυτής της Microsoft έγραψε ένα άρθρο παρέμβαση και εξηγεί τα τρία βήματα για να βγούμε νικητές από τη μάχη με την πανδημία.

Μπιλ Γκέιτς κορωνοϊός: Άρθρο παρέμβαση του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς για τις συνέπειες του κορωνοϊού υπάρχει στο διαδίκτυο με τίτλο: «Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο». Σύμφωνα με τον Γκέιτς, πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις εξειδικευμένες για κάθε μια από τις εταιρίες που εργάζονται για την παραγωγή εμβολίου για τον ιό με ευθύνη και κόστος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ακόμη και αν τελικά δεν χρησιμοποιηθούν, ώστε να είναι έτοιμες να παράγουν δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί το άρθρο του Μπιλ Γκέιτς:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ έχασαν την ευκαιρία να έχουν το προβάδισμα σχετικά με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο το παράθυρο για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων δεν έχει κλείσει. Οι επιλογές που θα λάβουμε τώρα εμείς και οι ηγέτες μας θα καθορίσουν σημαντικά πόσο γρήγορα θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, πόσο θα παραμείνει κλειστή οικονομία και πόσοι Αμερικανοί θα χάσουν αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω του Covid-19.

Στη διάρκεια της δουλειάς μου στο Ίδρυμα  Gates, έχω συνομιλήσει με ειδικούς και ηγέτες στην Ουάσιγκτον αλλά και σε όλη τη χώρα. Σε εμένα είναι πλέον σαφές πως πρέπει να γίνουν τρία βήματα. Πρώτον χρειάζεται μια συνεπή εθνική προσέγγιση σχετικά με τους περιορισμούς. Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών δημόσιας υγείας, ορισμένες πολιτείες και χώρες δεν έχουν κλείσει εντελώς. Σε ορισμένες πολιτείες είναι ακόμη ανοιχτές οι παραλίες, σε κάποιες άλλες εστιατόρια εξακολουθούν να προσφέρουν γεύματα.

Η κατάσταση αυτή είναι συνταγή καταστροφής. Όπως οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς περιορισμούς μεταξύ των πολιτειών, έτσι ταξιδεύει και ο ιός. Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να είναι ξεκάθαροι: Κλείσιμο παντού σημαίνει κλείσιμο παντού. Έως ότου ξεκινήσει η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλη την Αμερική, μπορεί να χρειαστούν 10 εβδομάδες ή και περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του όπως έκανε συνήθως ή να δείχνει χαλαρότητα στους περιορισμούς. Οποιαδήποτε ασάφεια σε αυτό θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα οι οικονομικές συνέπειες να είναι μεγαλύτερες, οι πιθανότητες επανεμφάνισης του ιού να αυξηθούν και να προκληθούν περισσότεροι θάνατοι.

Δεύτερον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τα (διαγνωστικά) τεστ. Πρέπει να διατεθούν πολλά περισσότερα τεστ. Πρέπει επίσης να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα προκειμένου γρήγορα να εντοπιστούν πιθανοί εθελοντές για κλινικές δοκιμές και να γνωρίζουμε με ασφάλεια πότε ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπάρχουν καλές πρακτικές που μπορούν να ακολουθηθούν: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, πρόσφατα κατάφερε να αυξήσει τη δυνατότητά της για δοκιμές ξεπερνώντας τα 2.000 τεστ ημερησίως.

Πρόοδος έχει σημειωθεί και σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους τεστ, όπως είναι το ατομικό τεστ που αναπτύχθηκε από το  Seattle Coronavirus Assessment Network, που επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν δείγμα οι ίδιοι στους εαυτούς τους χωρίς εμπλοκή υγειονομικού προσωπικού. Ελπίζω ότι τόσο αυτή η καινοτομία όσο και άλλες που βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη χώρα σύντομα.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, για ένα διάστημα οι ανάγκες για τεστ πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που υπάρχουν, και αυτή τη στιγμή είναι λίγοι οι λόγοι και οι αιτίες που ορίζουν το ποίος θα κάνει τα ελάχιστα που είναι διαθέσιμα. Ως αποτέλεσμα δεν έχουμε μια καλή εικόνα για το ύψος των κρουσμάτων ή που μπορεί να κατευθυνθεί ο ιός το επόμενο διάστημα, και θα είναι δύσκολο να ξέρουμε εάν θα επανεμφανιστεί αργότερα. Επιπλέον λόγω της καθυστέρησης στα δείγματα, μπορεί να χρειάζονται επτά ημέρες για να φτάσουν τα αποτελέσματα ενώ πρέπει να δίδονται μέσα σε 24 ώρες.

Αυτός είναι ο λόγος που η χώρα χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές της σχετικά με το ποιος θα ελέγχεται. Πρώτοι στη λίστα πρέπει να είναι εκείνοι που παίζουν κρίσιμο ρόλο όπως οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και της πρώτης υποδοχής, ακολούθως οι άνθρωποι με έντονα συμπτώματα που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά και εκείνοι που είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Το ίδιο ισχύει για τις μάσκες και τους αναπνευστήρες. Εξωθώντας 50 κυβερνήτες να ανταγωνιστούν για την προμήθεια εξοπλισμού που σώζει ζωές και τα νοσοκομεία να πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Τελικά χρειαζόμαστε μια προσέγγιση που να βασίζεται στα στοιχεία για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου. Οι επιστήμονες εργάζονται πυρετωδώς και για τα δύο. Στο μεταξύ, οι ηγέτες πρέπει να συμβάλουν με το να μην υιοθετούν φήμες ή να τροφοδοτούν πανικό. Πολύ πριν το φάρμακο υδροξυχλωροκίνη εγκριθεί ως θεραπεία για τον  covid-19, άνθρωποι ξεκίνησαν να τον προμηθεύονται, με αποτέλεσμα να γίνει δυσεύρετο για τους ασθενείς με λύκο στους οποίους είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους.

Ας εμμείνουμε στην διαδικασία που είναι αποτελεσματική: Να γίνουν γρήγορες δοκιμές σε διαφορετικά υποψήφια (φάρμακα) και να ενημερωθεί το κοινό όταν υπάρχουν τα αποτελέσματα. Όταν υπάρξει μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πρώτες δόσεις της θα πάνε σε εκείνους που τις χρειάζονται περισσότερο.

Για να σταματήσει η νόσος, θα χρειαστούμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Εάν όλα γίνουν σωστά μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε λιγότερο από 18 μήνες, θα είναι η πιο γρήγορη ανάπτυξη εμβολίου που θα έχει γίνει. Αλλά η δημιουργία εμβολίου κρίνει μόνο τη μισή μάχη. Για να προστατευτούν οι Αμερικανοί και οι πολίτες όλου του κόσμου, θα πρέπει να κατασκευαστούν δισεκατομμύρια δόσεις.(Χωρίς εμβόλιο, οι αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τις πλούσιες, καθώς είναι ακόμα πιο δύσκολο σε αυτές να εφαρμόσουν μέτρα αποστασιοποίησης και περιορισμό στην κυκλοφορία).

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα να κατασκευάζουμε τις εγκαταστάσεις όπου αυτά τα εμβόλια θα παραχθούν. Καθώς αρκετοί από τους υποψηφίους (παραγωγής εμβολίου) χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, θα πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις για κάθε έναν από αυτούς, παρότι γνωρίζουμε ότι κάποιες δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Οι ιδιωτικές εταιρίες δεν μπορούν να  πάρουν οι ίδιες αυτό το ρίσκο, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί. Είναι ενθαρρυντικό σημάδι ότι η κυβέρνηση έκανε συμφωνίες αυτή την εβδομάδα με τουλάχιστον δυο εταιρίες για να προετοιμαστεί η παραγωγή εμβολίου. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες.

Το 2015, παρότρυνα τους ηγέτες παγκοσμίως σε μια ομιλία του στο TED να προετοιμαστούν για μια πανδημία με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζονται για ενδεχόμενο πολέμου, με προσομοιώσεις που θα έδειχναν τα κενά στο σύστημα. Όπως είδαμε φέτος, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Ακόμη πιστεύω πάντως ότι εάν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, είμαστε ενημερωμένοι από τους επιστήμονες, με βάση τα στοιχεία και την εμπειρία των ειδικών της υγείας, μπορούμε να σώσουμε ζωές και η χώρα να γυρίσει στη δουλειά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments