Πολιτισμός

“Πανούκλα” του Αλμπέρ Καμύ: Το βιβλίο που συνοδεύει ιδανικά την καραντίνα

"Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμύ: Το βιβλίο αυτό έχει επιστρέψει στις λίστες με τα best sellers σε όλο τον κόσμο και φυσικά στις προτιμήσεις των αναγνωστών.

“Πανούκλα” του Αλμπέρ Καμύ: Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας. Αυτό είναι γνωστό. Η καραντίνα είναι πλέον μια καθημερινότητα και όσο και να μην το παραδεχόμαστε μας επηρεάζει όλους. Αν λοιπόν θέλει κάποιος να περάσει εποικοδομητικά το χρόνο του, ποια καλύτερη ενασχόληση από το να διαβάσει ένα βιβλίο. Συγκεκριμένα, το βιβλίο “Πανούκλα” του Αλμπέρ Καμύ, έχει βρεθεί πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών, προφανώς λόγω της επικαιρότητας του. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα κλασικό βιβλίο, το οποίο έτσι και αλλιώς όλοι οι λάτρεις της λογοτεχνίας θα πρέπει να διαβάσουν.

Η Πανούκλα

O πόλεμος –αυτή η «μαύρη πανούκλα»– ξεσπά στην Eυρώπη. H Γαλλία σπαράζει στις όχθες του Σομ και του Λουάρ, εκατομμύρια οι αιχμάλωτοι στα κρεματόρια. O πόλεμος κάνει πιο έντονο το χωρισμό, την απουσία, την αρρώστια, την ανασφάλεια. Mήπως όμως δεν είμαστε πάντα υπό απειλήν, αποκομμένοι, εξόριστοι, σαρακοφαγωμένοι όπως το φρούτο από το σκουλήκι; H Πανούκλα, το δεύτερο μετά τον Ξένο μεγάλο μυθιστόρημα του Kαμύ, καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σ’ έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας. Kι αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους δεν είναι οι κινήσεις ή οι ομιλίες τους, δεν είναι η αυτοκρατορία της σάρκας τους, αλλά οι σιωπές, οι κρυφές πληγές τους, οι σκιές που ρίχνουν στις προκλήσεις της ζωής.

Μετάφραση: Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Στο εξώφυλλο έργο του Georg Baselitz, «La femme au fouet»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1913 στο χωριό Μοντοβί της Αλγερίας και μεγάλωσε στο Αλγέρι. Το 1940 εγκαταστάθηκε οριστικά στη Γαλλία. Υπήρξε πεζογράφος, δραματουργός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. Το 1957 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το σημαντικό λογοτεχνικό έργο του, που με διορατική σοβαρότητα φωτίζει τα προβλήματα της ανθρώπινης συνείδησης του καιρού μας». Στις 4 Ιανουαρίου 1960, στην κωμόπολη Βιλμπλεβέν (Ιόν, Βουργουνδία), ένα σπορ αυτοκίνητο, μάρκας Facel-Vega, καρφώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σ’ έναν πλάτανο. Στη θέση του συνοδηγού καθόταν ο Αλμπέρ Καμύ που ανασύρθηκε νεκρός. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από τον θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα» είχε πει ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο. Τάφηκε στο αγαπημένο του Λουρμαρέν (Βοκλίζ), εκεί όπου ο ήλιος τού θύμιζε την Αλγερία. Στην ελληνική γλώσσα, ο κύριος όγκος των έργων του κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο